Sekulić: Raspoložive resurse usmjeriti na stvaranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje

"ISCG je definisao ciljeve koji su usmjereni ka uspješnom zastupanju interesa crnogorske privrede stremeći stvaranju uslova za unapređenje crnogorske konkurentnosti u globalnom privrednom ambijentu"
614 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije, Foto: Siniša Luković

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvorila je danas u Tivtu VIII Balkansku konferenciju o standardizaciji.

Ovaj dvodnevni skup na kome učestvuje stotinak predstavnika nacionalnih tijela za standardizaciju iz zemalja Balkana, ali i iz relevatnih međunarodnih organizacija, priredili su Opština Tivat i Institut za standardizaciju Crne Gore (ISCG).

Pozdravljajući goste ministarka Sekulić je saopštila da druga po redu konferencija, čiji je domaćin Crna Gora, ima za cilj da integralno promoviše značaj sistema standardizacije kao i benefita od primjene standarda.

"ISCG je definisao ciljeve koji su usmjereni ka uspješnom zastupanju interesa crnogorske privrede stremeći stvaranju uslova za unapređenje crnogorske konkurentnosti u globalnom privrednom ambijentu. Prihvatanjem kvaliteta i društvene odgovornosti kao radne kategorije koja istovremeno predstavlja filozofiju i praksu, stvara se klima međusobnog povjerenja i saradnje pri čemu raspoložive resurse treba usmjeriti na stvaranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje. Jedino na taj način moguće je izgraditi sistem dugoročnog stvaranja vrijednosti. Preko nacionalnih tijela za standardizaciju težićemo da konstantno ostvarujemo benefite koji će se odraziti na kreiranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje", navela je Sekulić.

Ministarka ekonomije je istakla da je od osnivanja ISCG 2007. do danas, Crna Gora donijela skoro 20.000 nacionalnih standarda i srodnih dokumenata, te osnovala 17 tehnoloških komiteta, i da je sve to usklađeno sa najnovijim evropskim i međunarodnim normativima za oblast standardizacije.

Pozdravljajući goste, gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac je izrazio uvjerenje da će tokom dva dana učesnici konferencije konstruktivnim predlozima, sugestijama i idejama dovesti do još boljih rješenja u oblasti standardizacije koja u biti predstavlja nužnost privrednih, društvenih i svih drugih kretanja.

Prema riječima predsjednika UO ISME, Milana Vukčevića, ISCG je potpisao sporazume o poslovno- tehničkoj saradnji sa više nacionalnih tijela kao i ugovore o prodaji standarda sa britanskim njemačkim i francuskim institutima za standardizaciju.

"Osnovano je 17 tehničkih komiteta, a ostvaren je značajan nivo članstva u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju. Na taj način stvorena je baza za transponovanje EU direktiva te omogućeno usaglašavanje nacionalne legislative sa pravnim tekovinama EU", dodao je Vukčević.

ISCG, kazao je, radi na implementaciji standarda koji će dovesti do integrisanog sistema menadžmenta (ISO 9001, 20701), te realizuje IPA program za tehničku podršku za usklađivanje i implementaciju EU zakonodavnih okvira.

"Pitanje koje je za Crnu Goru prioritetno i oko kojeg postoji puna saglasnost jesu njene evropske i svjetske integracije. U tom kontekstu ISCG je značajna spona na evropskom putu", ocijenio je Vukčević.

Pored predstavnika zemlje domaćina, konferenciji u Tivtu prisustvuju predstavnici nacionalnih tijela za standardizaciju iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, kao i Kosova u svojstvu posmatrača.

Na konferenciji učestvuju visoki zvaničnici Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Evopskih komiteta za standardizaciju (CEN/CENELEC).

Bonus video: