Sekulić: Ugledajmo se na Sloveniju kako pomaže privredi - Vijesti.me
EKONOMSKI FORUM CRNA GORA - SLOVENIJA

Sekulić: Ugledajmo se na Sloveniju kako pomaže privredi

Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na jedanaestom mjestu po obimu ulaganja u Crnu Goru

Sa poslovnog foruma Crna Gora - Slovenija
Sa poslovnog foruma Crna Gora - Slovenija (Foto: PKCG)

Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na poslovnom forumu u okviru dana Crne Gore na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju.

Ona je navela da su prioritetne grane razvoja crnogorske ekonomije, posebno turizam, poljoprivreda i energetika. Govoreći o turizmu, navela je da su svjetski brednovi stigli u Crnu Goru kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz, One and Only.

"Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede", kazala je Sekulić.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodnju, poput solarnih i vjetro elektrana.

"To je pokazatelj da, ukoliko napravite kvalitetnu infrastrukturu i obezbijedite fer tržišne uslove, ne morate brinuti, jer će investicije same doći", naglasila je ministarka.

Ona smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u Crnoj Gori grade industrijske kapacitete.

Ocijenila je da će Sajam preduzetništva u Celju dati doprinos da se podstaknu investicije iz Slovenije u Crnu Goru i obrnuto.

"Naše kompanije su dovoljno narasle da mogu biti konkurentne u Sloveniji", kazala je Sekulić pozivajući privrednike da posjete crnogorski štand na MOS-u u Celju koji traje do 15. septembra.
Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović očekuje da će forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države.

"Crna Gora koristi iskustva Slovenije u razvoju moderne države čije su strukturne i ekonomske reforme doprinijele njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu. S obzirom na to da je naša zemlja odnedavno dio NATO saveza, slovenačko iskustvo može biti putokaz za crnogorske privrednike kako da ostvare benefite koje daje članstvo u ovoj alijansi", rekao je Golubović.

On je naveo da su u Crnoj Gori prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi eura u bruto iznosu, od 2006. godine. "Slovenija je sa investicijama od 353 miliona eura na jedanaestom mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije", kazao je Golubović zahvaljujući se privrednicima iz Slovenije jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti, a da sada u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom.

Golubović smatra da Crna Gora mora, po uzoru na Sloveniju, svoju prirodnu raznolikost, staviti u funkciju razvoja zimskog, sportskog, seoskog i zdravstvenog turizma.

"Uvjeren sam da će slovenački investitori prepoznati interes da ulažu u najdinamičniji sektor crnogorske privrede. Takođe, zainteresovani smo za razvoj saradnje sa Slovenijom u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja otpadnih voda, kao i vaša iskustva u razvoju koncepta zelene ekonomije, svjesni da samo očuvanjem prirodnih resursa možemo biti pravi partner razvijenim društvima", naveo je Golubović.

On je istako i da se u poljoprivredi možemo ugledati na Sloveniju koja je udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija povećala produktivnost. Šansu za saradnju vidi i u sektoru informacionih tehnologija, gdje Crna Gora pokazuje značajan kapacitet rasta.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc  kazala je da je njihova ekonomija imala rast od četiri odsto u 2018. godini, da je zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Kupovna moć stanovništva je na 83 odsto prosjeka EU, a zaposlenost je sada rekordna.

"Možemo još bolje, a tome će doprinijeti još snažnija povezanost najprije sa državama okruženja, ali i sa svim drugim partnerima širom Evrope i svijeta", rekla je Šmuc.

Ona je navela da je težnja da do 2025. godine Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi eura. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona eura, dok uvoze robe za svega 14 miliona.

"Uvjerena sam da će učestvovanje na Sajmu u Celju i ova posjeta privredne delegacije doprinijeti većem izvozu iz Crne Gore u Sloveniju", ocijenila je predstavnica Gospodarske zbornice.

Komentarišući globalne ekonomske tokove, ona je sa žaljenjem konstatovala da se svijet sve više okreće protekcionizmu, što je loše za male i otvorene države kakve su Slovenija i Crna Gora. Barijera, prema njenim riječima, ima i u našem regionu, a Crna Gora je svijetli primjer nesmetanog toka roba i usluga.

U okviru manifestacije Dani Crne Gore u Sloveniji, pored poslovnog foruma, organizovan je bogat kulturno-umjetnički program. U Ljubljani su nastupile mažoretke, folklorni ansambli i klape iz Crne Gore, kao i hip-hop dvojac Who See, a postavljena je multimedijalna izložba “Kreativna Crna Gora”.


Vidi sve komentare