Seminar u Ulcinju: Da stečajevi budu kao u EU

Žele doprinijeti jačanju vladavine prava i pravne države, a time i putu Crne Gore ka evropskim integracijama
127 pregleda 1 komentar(a)
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.05.2017. 15:04h

U organizaciji Komore stečajnih upravnika Crne Gore 12. i 13. maja u ulcinjskom hotelu Olimpik biće održan seminar - „Uloga i značaj stečajnih upravnika u sprovođenju stečajnog postupka”.

Predsjednik Komore Milan Kastratović objasnio je da su usmjereni ka stalnoj edukaciji, usavršavanju i stručnom osposobljavanju stečajnih upravnika sa brojnim složenim i dužnostima i ovlašćenjima.

“Organizacijom ovakvih seminara Komora ima cilj da obradom specifičnih tema iz ugla stečajnog sudije i teoretičara iz oblasti stečajnog prava kao i iz ugla stečajnog upravnika otvori prostor za preispitivanje brojnih i različitih problema u primjeni Zakona o stečaju. Stečajni upravnici smatraju da principi zakonitosti, transparentnosti, stručnosti, posvećenosti i efikasnosti u radu upravnika u stečajnim postupcima nad privrednim subjektima, mogu samo doprinijeti jačanju vladavine prava i pravne države, a samim tim i putu Crne Gore ka evropskim integracijama“, naveo je Kastratović.

Predavači na seminaru će biti stručnjaci iz oblasti stečajnog prava, privrednog prava i poreskih propisa, a obrađivaće se najaktuelnije teme iz stečjnih postupaka.

Komora stečajnih upravnika je uputila pozive za učešće na seminaru dosadašnjim i potencijalno zainteresovanim učesnicima stečajnog postupka, kao što su: Vrhovni sud, Apelacioni sud, Banke, Fond za razvoj, Ministarstvo pravde, Ministarstvo ekonomije, Poreska uprava, Notarska komora, Udruženje sudskih vještaka, Udruženje procjenjivača, predstavnici sindikata, Privredne komore, Unija poslodavaca, energetskim i komunalnim firmama...

Na kraju seminara će se održati i redovna skupština ove Komore. Prema evidenciji Ministarstva pravde u Crnoj Gori ima više od 200 licenciranih stečajnih upravnika od čega je njih nešto manje od 100 aktivnih.

Bonus video: