Senat DRI hoće Ćukovićeva, Smolovićeva, Vučinić, Kastratović

"Vijesti" saznaju ko su kandidati za člana Senata DRI, uz aktera afere "Snimak". Moguće da skupštinski Odbor za ekonomiju dobije poštom još prijava
270 pregleda 3 komentar(a)
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2017. 08:03h

Za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), uz aktera afere "Snimak" sa izbornom formulom "jedan zaposleni četiri glasa" Zorana Jelića (DPS), prijavili su se Neli Ćuković, Sonja Smolović, Aleksandar Vučinić, Milan Kastratović, saznaju “Vijesti”.

Moguće da bude još učesnika na juče zatvorenom konkursu jer skupštinski Odbor za ekonomiju očekuje eventualne prijave poštom.

Državna revizorka Neli Ćuković je bila rukovodilac Revizorskog tijela za kontrolu sredstava Evropske unije, stručnjak je u ovoj oblasti i učestvovala je na više dosadašnjih konkursa za člana Senata DRI, na kojima su pobjeđivali partijski kadrovi.

Ekonomista Sonja Smolović radi u Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) i sertifikovani je računovođa.

Aleksandar Vučinić je zaposlen u Radio-difuznom centru, a bio je državni revizor i radio u DRI.

Predsjednik Komore stečajnih upravnika Crne Gore Milan Mane Kastratović prijavljivao se za Senat DRI. Kastratović je nekadašnji član Odbora Rudnika uglja i zastupao je vlasnički udio biznismena Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Ekonomista Jelić je bio poslanik DPS-a i direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG). Uz poslaničku funkciju, do kraja maja prošle godine zvanično je bio i savjetnik u Zavodu, na čijem čelu je njegova supruga Vukica Jelić.

DRI je 2008. godine na finansijski izvještaj Zavoda za vrijeme direktorskog mandata Zorana Jelića dala negativno mišljenje za četiri stavke - u odnosu na rad organa upravljanja Zavoda, na planiranje budžeta i njegovo izvršenje, javne nabavke.

Bivši direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević saopštio je da Jelić od sredine 2012. do 27. maja prošle godine "nije dolazio na posao, iako je uredno primao platu u ZZZCG". Milošević je ljetos protiv bračnog para Jelić podnio krivičnu prijavu zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog vršenja dužnosti.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije je Milan Dabović, a članovi su Branislav Radulović i Nikola Kovačević. U Senatu vrhovne revizije fale dva člana. Konkurs za petog predstavnika nije objavljen.

Prema Zakonu o DRI, funkcija člana Senata je stalna, a predsjednik se bira na devet godina.

DRI kontroliše zakonitost, ekonomičnost, efektivnost i efikasnost trošenja budžetskih sredstava i upravljanja imovinom države. To je najviši organ kontrole upravljanja budžetom i imovinom države, lokalne samouprave, fondova, Centralne banke Crne Gore i drugih pravnih lica u kojima država učestvuje u vlasništvu. Reviziju završnog računa državnog budžeta rade jednom godišnje.

Bonus video: