Simović: Dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biće realnost i u narednim godinama

„Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi“, istakao je Simović
526 pregleda 2 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Simović, Foto: Vlada Crne Gore

Dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biće realnost i u narednim godinama, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku poilitiku i finansijski sistem, Milutin Simović.

On je danas govorio na događaju Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora, koji su u Beču organizovali Mreža za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i kompanija Grimex Consult, u partnerstvu sa austrijskom medijskom kućom Die Presse.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, na događaju su, uz učešće crnogorske privredne delegacije predvođene predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem, prezentovane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore.

„Bila je to, nakon nekoliko poslovnih foruma održanih u prethodnom periodu, dobra prilika za ostvarivanje neposrednijih kontakata austrijskih investitora i crnogorskih kompanija“, kaže se u saopštenju.

Simović je zahvalio austrijskim kompanijama na brojnom prisustvu tom događaju koje, kako je kazao, pokazuje inicijalno značajno interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i crnogorskim kompanijama i privrednicima.

On je austrijske privrednike informisao da je „današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, i vjerujemo prva naredna punopravna članica Evropske unije“.

Simović je, kako se navodi, saopštio veoma dobre pokazatelje o rastu crnogorske ekonomije u protekle tri godine, i činjenicu da je Crna Gora među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a, i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

On je najavio da će „dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biti realnost i u narednim godinama“.

Simović je učesnike događaja upoznao sa projektima koje Crna Gora realizuje u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji je još bolje povezuju sa regionom i ključnim evropskim tržištima, i vodećim projektom u toj oblasti - autoputem od Bara do granice sa Srbijom.

„Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi“, istakao je Simović.

On je pozvao austrijske uvoznike i kompanije u oblasti trgovine hranom da obrate pažnju na crnogorske organske proizvode i uspostave saradnju sa crnogorskim proizvođačima i prodavcima.

Kako je naveo, proizvodi iz Crne Gore su visoko kvalitetni, i sasvim sigurno će naći svoje mjesto na austrijskom tržištu.

Govoreći o strateškim ciljevima Crne Gore, Simović je kazao da je punopravno članstvo u EU naredni državni cilj koji država želi ostvariti.

“Vjerujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima“, istakao je Simović.

On je pozvao austrijske kompanije da posjete Crnu Goru i uvjere se da ono što su danas čuli „nije promotivna, marketinška priča bez pokrića, već stvarnost koju moraju iskoristiti u cilju pokretanja i širenja biznisa na Zapadnom Balkanu, a preko Crne Gore“.

Prezentacije na događaju Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora održali i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i brojne crnogorske kompanije.

U saopštenju se navodi da je, ovim povodom, medijska kuća Die Presse u štampanom i online izdanju objavila specijalni dodatak o Crnoj Gori.

Bonus video: