Simović: Ovo što Vlada radi nije pitanje hrabrosti ili slabosti, cilj je da se dostigne evropski kvalitet života

Simović je rekao da povećanjem stope PDV -a sa 19 na 21 odsto to i dalje ostaje jedna od najnižih u Evropi
11 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.06.2017. 17:11h

Kada će Vlada skupiti hrabrost i dio tereta finasijske krize prebaciti sa građana na oporezivanje krupnog kapitala pitanje je na koje izvršna vlast nema jasan odgovor.

“Ovo što Vlada radi nije pitanje hrabrosti ili slabosti, niti potrebe da se donesu kratkoročne odluke koje se mjere jeftinim političkim poenima. Cilj je da se dostigne evropski kvalitet života, a to zahtijeva atraktivna poreska rešenja i konkurentni sistem. Da bi do toga došli spremili smo optimalan set mjera koje smo predstavili u fiskalnoj strategiji” kazao je danas potredsjednik Vlade za ekonomsku poltiku Milutin Simović novinarima u Vladinom pres centru.

Simović je upitan kad će Vlada skupiti hrabrost da oporezuje krupni kapital i tako dio krize prebaci sa građana na one koji imaju više novca.

Simović je rekao da povećanjem stope PDV -a sa 19 na 21 odsto to i dalje ostaje jedna od najnižih u Evropi.

Vlada je izbjegla da poveća porez na dobit koji iznosi devet odsto i tako dodatno obezbijedi novac u budžetu od onih koji imaju najviše. Simović je rekao da ta poreska stopa nije povećana da bi se “sačuvala atraktivnost investicionog ambijenta”.

On je naveo podatke da istu stopu poreza na dobit kao kod nas ima Mađarska, dok Bugarska, Makedonija i BiH imaju 10 odsto, Albanija i Srbija po 15 odsto...

Na konferenciji je predstavljena Fiskalna strategija koju je Vlada sinoć utvrdila.

Osim povećanja PDV a- na 19 odsto, planira se povećanje akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV-a od sedam odsto ostati nepromijenjena.

Planirano je da se zamrzne zapošljavanje u javnom sektoru tako što će po prirodnom odlasku sa posla tri zaposlena biti zamijenjena samo sa jednim. Mjerama je predviđeno i da plate funkcionera budu smanjena za šest odsto, ali i revidiranje isplate naknada majkama sa troje i više djece.

“Ovo je niz mjera koje su prepoznate u uporednim praksama zemalja regiona. Vlada se odlučila za mjere koje će dati najbolje rezultate, koje će obezbijediti budžetski suficit, uspostavljanje trenda opadanja javnog duga, stabilan ekonomski rast, konkurentnost privrede...” rekao je Simović.

On je dodao da Vlada želi punu kredibilnost javnih finasija i poboljšanje pozicije države na finansijskim tržištima, uz očekivano poboljšanje kreditnog rejtinga.

“Ova strategija je odlučnost Vlade da se suoči sa izazovima u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i održivog i ubrzanog ekonomskog rasta kao uslova za poboljšanje kvaliteta života građana” kazao je Simović.

On je priznao da Zakon o zaradama kojim su državnim funkcionerima drastično uvećane plate “nije adekvatan finansijskom kapacitetu” i da to nije održivo žbog čega je odlučeno da se te zarade umanje 15 odsto.

Na pitanje koliko su te zarade povećane prije stupanja na snagu zakona Simović nije mogao da precizno odovori. Naveo je da tada bio u parlamentu i da je povećanje bilo oko 400 eura.

"Akcize na alkohol neće važiti za pivo i vino"

Ministar finansija Darko Radunović je novinarima kazao da će veće akcize na alkohol važiti za pivo i vino, ali je kasnije iz ministarstva saopšteno da je to bila greška.

“U cilju pojašnjavanja nedoumica vezano za primjenu mjere iz fiskalne strategije koja se odnosi na povećanje akciza na proizvode koji sadrže etil-alkohol, napominjemo da u kategoriju navedenih proizvoda ne ulaze pića kao što su pivo i vino, već kratka pića za koje je naznačeno da sadrže etil-alkohol. Ministar je nakon presa kontaktirao pomoćnika za resornu oblast koji mu je pojasnio ovu informaciju, te šaljemo ispravku ministrovog odgovora” saopšteno je iz ministarstva finansija.

Bonus video: