Simović u Briselu: Crna Gora ostvaruje značajne iskorake u oblasti poljoprivrede

Hogan je kazao da dodatno dobru perspektivu daljem razvoju crnogorske poljoprivrede treba posmatrati i u kontekstu aktuelne reforme Zajedničke evropske poljoprivredne politike za period 2020-2027
112 pregleda 8 komentar(a)
Milutin Simović Brisel, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović Brisel, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 01.03.2018. 11:36h

Crna Gora je napravila značajne iskorake u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva i imaće snažnu podršku Evropske unije u usklađivanju sa EU standardima iz tih oblasti, ocijenjeno je tokom posjete potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića Briselu.

U razgovorima Simovića, koji je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, sa evropskim komesarima za poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo, najavljen je nastavak snažne podrške EU usklađivanju sa EU politikama i standardima u tim značajnim oblastima, u cilju daljeg razvoja i još većeg doprinosa ovih sektora rastu nacionalne ekonomije i poboljšanju standarda života građana Crne Gore.

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz EU, ukazujući na opredijeljenost crnogorske Vlade za kvalitet procesa pristupanja.

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan pozdravio je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i kazao da se nada da će crnogorski farmeri iskoristiti raspoloživa sredstva u punom kapacitetu, čime će biti značajno bliži statusu koje imaju evropski farmeri. On je posebno čestitao na postignutim rezultatima u oblasti politike kvaliteta.

Simović je informisao Hogana da je početkom ove sedmice raspisan prvi javni poziv za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kroz IPARD program, a koja se odnosi na primarnu proizvodnju, te da će uskoro biti raspisan i poziv za prerađivački sektor.

"Simović je naveo da je to rezultat vrijednog rada crnogorskih institucija na ispunjavanju uslova za početak IPARD-a, kao i snažne i kontinuirane podrške nadležnih evropskih institucija", kazali su iz Ministarstva.

Simović je kazao da će tokom ove godine biti kandidovane još dvije mjere podrške za akreditaciju kroz IPARD program, koje se odnose na tehničku pomoć i diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima. Tim povodom, kazao je da očekuje da revizori Evropske komisije (EK) ubrzaju proceduru odobravanja tih mjera, kako bi se obezbijedile dodatne mogućnosti za crnogorske poljoprivrednike.

Hogan je kazao da dodatno dobru perspektivu daljem razvoju crnogorske poljoprivrede treba posmatrati i u kontekstu aktuelne reforme Zajedničke evropske poljoprivredne politike za period 2020-2027.

„Reforma je usmjerena u pravcu dodatne podrške malim gazdinstvima, što je ključna odrednica crnogorske poljoprivrede, uz dodatne podsticaje za mlade farmere. Hogan je ohrabrio Crnu Goru da nastavi rad na završnim mjerilima u pregovaračkom poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj“, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa evropskim komesarom za pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenu Vellom, istaknuti su napori koje Crna Gora ulaže u razvoj tog sektora i usklađivanje sa politikom i standardima Zajedničke ribarske politike EU.

Simović je informisao Vellu o svim aktivnostima na jačanju sektora ribarstva koji ima potencijal da značajno više doprinese nacionalnoj ekonomiji.

Kao potvrdu snažnije okrenutosti prema tom sektoru, Simović je govorio o aktivnostima na jačanju administrativnih kapaciteta, kroz formiranje posebnog Direktorata, i stvaranje pretpostavki za obezbjeđivanje dodatne podrške kroz projekte čija realizacija treba uskoro da počne.

Simović je posebno ukazao na aktivnosti na jačanju inspekcijskih i kontrolnih kapaciteta, kao i na suzbijanju nelegalnih aktivnosti na moru, a koje, kako je rekao, već daju pozitivne rezultate.

Vella je pohvalio značajan napredak Crne Gore u oblasti ribarstva, kako u smislu jačanja administrativnih i inspekcijskih kapaciteta, tako i borbe protiv nelegalnog ribolova.

On je kazao da će EK obezbijediti podršku daljem razvoju sektora ribarstva i pozvao da Crna Gora i dalje aktivno participira u Generalnoj komisiji za ribarstvo Mediterana (GFCM) i u projektima koje finansira EK kao što je ADRIAMED.

Simović je zahvalio Velli na dosadašnjoj podršci, uz očekivanje da će se ona nastaviti, posebno u dijelu opremanja i obuke inspekcije, izgradnje efikasnog sistema praćenja i nadzora ribolovnih aktivnosti, kao i podrške udruživanju profesionalnih ribara i unaprijeđivanju sledljivosti i zdravstvene bezbjednosti proizvoda ribarstva i akvakulture.

Simović je u razgovoru sa Vellom kazao da očekuje da će EK i GFCM, prilikom donošenja preporuka i planova upravljanja morskim resursima, uzeti u obzir veličinu i trenutni stepen razvoja crnogorskog sektora ribarstva, kako bi se drugačije tretirao u odnosu na sektore ribarstva u državama gdje postoji preveliki ribolovni napor i negativan uticaj na stanje morskih resursa.

Simović je u razgovoru sa komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane, Vytenisom Andriukaitisom kazao da zajednički rad crnogorske i briselske administracije na polju uspostavljanja sistema bezbjedosti hrane u Crnoj Gori, prema EU standardima, daje dobre rezultate.

Simović je zahvalio Andriukaitisu na kontinuiranoj podršci EK u pregovaračkom poglavlju 12, kao i na prepoznavanju svih napora koje Crna Gora sprovodi u toj veoma zahtjevnoj oblasti.

Prema riječima Simovića, realizovane aktivnosti predstavljaju put ka uspostavljanju stabilnog i pouzdanog sistema bezbjednosti hrane, u korist potrošača i proizvođača u Crnoj Gori, ali i evropske perspektive, u dijelu dostizanja standarda i otvaranja tržišta za naše proizvođače. Simović je u tom kontekstu naveo dobijanje EU izvoznih brojeva za crnogorske proizvođače iz mesne industrije, kao jedan od važnih ostvarenih rezultata.

Simović je zahvalio EK na kontinuiranoj dosadašnjoj i najavljenoj podršci, u dijelu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta i edukacije kadrova. Posebno je ukazao na važnost podrške koju je Crna Gora imala i dalje ima u suzbijanju bolesti kvrgave kože.

Andriukaitis je pohvalio napore Crne Gore u toj oblasti, ističući da kao mala zemlja, sa raspoloživim administrativnim kapacitetima uspijeva da sve svoje obaveze u pregovorima završava planiranom dinamikom i time je najbolji primjer ostalim zemljama kandidatima.

Andriukaitis je posebno istakao uloženi napor i uspjeh koji Crna Gora ostvaruje u suzbijanju opasnih bolesti životinja i najavio nastavak pune podrške EK i svih relevantnih direktorata, u cilju davanja zajedničkih odgovora na zajedničke izazove u toj oblasti.

Andriukaitis je kazao da je Crna Gora definitivno uspješna priča i dodao da očekuje da će lično biti u prilici da pozdravi njen ulazak u EU, kao lidera predstojećeg procesa proširenja.

Simović se u Briselu sastao i sa predsjednikom Odbora za poljoprivredu u Evropskom parlamentu, Czeslavom Adamom Siekierskim koji je tom prilikom pohvalio napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede i kazao da očekuje da će Crna Gora biti prva naredna članica EU. Tokom razgovora, prenio je iskustva Poljske iz pregovaračkog procesa sa EU i ukazao na brojne benefite iz pretpristupnog perioda, a posebno nakon učlanjenja.

Sagovornici su, kako se zaključuje, kazali da su zadovoljni što će nova Zajednička poljoprivredna politika biti pojednostavljena za farmere i više usmjerena na podršku ruralnim područjima i mladim poljoprivrednicima

Bonus video: