Simović: Veliko interesovanje poljoprivrednika za nabavku mehanizacije

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavio rezultate ovogodišnjeg javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije
1522 pregleda 2 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Simović, Foto: Vlada Crne Gore

Kroz ovogodišnji javni poziv za podršku nabavci mehanizacije podržano je 857 zahtjeva poljoprivrednika za investicije od skoro 2,2 miliona eura, uz bespovratnu podršku resornog Ministarstva od oko 1,1 milion eura.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, rekao je da je posebno zadovoljan zbog podatka da je 70 odsto zahtjeva za podršku mehanizaciji došlo sa sjevera, što jasno pokazuje probuđenu preduzetničku energiju tog regiona.

On je danas u Beranama, u okviru četvorodnevne posjete opštinama na sjeveru, predstavio rezultate ovogodišnjeg javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije.

Simović je kazao da su kroz tu mjeru podrške vrijedni poljoprivredni proizvođači uspjeli da unaprijede svoju mehanizaciju, što će im pomoći da lakše i efikasnije obavljaju svakodnevne poslove u poljoprivredi.

„Sa manje žuljeva i manje znoja biće više pokošenih livada i obrađenih njiva. Nabavljeno je oko 1,7 hiljada komada mehanizacije i opreme od čega 270 motokosačica, 221 sakupljač sijena, 102 motokultivatora“, precizirao je Simović.

Iz Ministarstva je saopšteno da su tokom posljednje tri godine crnogorski poljoprivrednici, uz podršku tog Vladinog resora, nabavili mehanizaciju i opremu u vrijednosti 4,6 miliona eura.

Bespovratna podrška iz agrobudžeta iznosila je 2,3 miliona eura.

„Iz godine u godinu raste interesovanje poljoprivrednih proizvođača da investiraju u novu poljoprivrednu mehanizaciju, što je potvrda da je kreiranje ovakvog javnog poziva za podršku bila dobra odluka, kao i da je to još jedna potvrda rezultata investicionih zamaha u crnogorskoj poljoprivredi“, naveo je Simović.

On je saopštio da je 80 poljoprivrednih proizvođača sa područja Opštine Berane dobilo bespovratnu podršku od 94 hiljade eura za nabavku mehanizacije i opreme vrijedne 190 hiljade eura.

Bonus video: