Šinavatra nastavlja da gomila gubitke

Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromijenjena i procjenjuje se na 24,7 miliona eura
9285 pregleda 1 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević

Podgorička kompanija “Global TS Montenegro“ bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, koja gazduje jugoistoičnim dijelom ostrava Sveti Nikola naspram Budve, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 126.722 eura.

To se navodi u finansijskom iskazu za 2019. koji je dostavljen Poreskoj upravi Crne Gore, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Naturalizovani Crnogorac, koji se računa za najbogatijeg državljanina, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, ne može se pohvaliti sa poslovanjem svoje firme, koja je od svoga osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala ukupni gubitak od 746.091 eura. Pretprošle godine firma ovog biznismena zabilježila je gubitak od 536.518 eura.

Imovina Šinavatrine kompanije ostala je nepromijenjena i procjenjuje se na 24,7 miliona eura.

Prošle godine kompanija nije imala prihoda, a rashodi su joj iznosili 126 hiljada, koliko je na kraju i zabilježen gubitak.

“Global TS Montenegro“ u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments“, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola, popularnim Havajima. Šinavatra je za ovaj vrijedan komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije ostrvo je trgovao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi o investiranju su se razbili, nakon čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji.

Nakon preuzimanja ostrva, Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnju dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Zbog nevraćenog kredita, Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali je odustala nakon što je navodno dio obaveza podgorička firma vratila.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu, s obzirom na to da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija „Adriatic properties“ zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa Milom Đukanovićem.

Prostornim planom za obalno područje na ostrvu Sveti Nikola predviđena je gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova.

Izmirio sve obaveze ostale iza Caneta Subotića

Prva banka u avgustu prošle godine “skinula“ je hipoteku za atraktivnog zemljišnog kompleksa na popularnim Havajima, vlasništvo Šinavatre.

Banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata šefa države Mila Đukanovića, izbrisala je 2. avgusta iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine kaucionu hipoteku od 15 miliona eura, koju je 2017. stavila, nakon što je firma najbogatijeg Crnogorca, kupila zemlju od “San investments“.

U listu nepokretnosti više ne stoji kao teret “hipoteka II reda Prve banke, kauciona hipoteka u iznosu od 15 miliona eurea, sa zabranom otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti povjerioca i pristankom na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti obezbijeđenog potraživanja“.

Ovim je Šinavatra praktično izmirio sve obaveze koje su ostale od Subotića, kao poreska dugovanja prema Opštini Budva, koja je takođe početkom 2019. izbrisala i posljednju hipoteku na ime poreskih potraživanja.

Bonus video: