Sindikalci Instituta Dr Simo Milošević: Gdje je 300 hiljada eura iz stambenog fonda?

Istovremeno dobavljači od sindikalne organizacije potražuju oko 60 hiljada eura, a svaki zaposleni je, prema gruboj računici, zadužen po 500 eura
2855 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Instituta, Foto: Slavica Kosić
Zgrada Instituta, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.07.2019. 20:18h

Sa računa stambenog fonda sindikalne organizacije “Instituta Dr Simo Milošević , nezakonito je nestalo preko 300 hiljada eura, dok na računu za redovne aktivnosti nema ni eura, čulo se na današnjem sastanku predstavnika te radničke organizacije.

Istovremeno dobavljači od sindikalne organizacije potražuju oko 60 hiljada eura, a svaki zaposleni je, prema gruboj računici, zadužen po 500 eura.

“Veliki broj radnika je prezadužen i pitanje je kako oni mogu vratiti taj novac i što se tiče stambenog fonda ali i duga prema dobavljačima", rekao je v.d. predsjednika sindikalne organizacije Instituta dr Mirko Knežević.

Podsjećamo da je polovinom maja, NVO “Udruženje za implementaciju prava”(UZIP) protiv tadašnjeg v.d. predsjednika sindikalne organizacije zaposlenih” Igora Sijerkovića i N.N. lica zaposlenih u tom lječilišnom centru podnio je krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pronevjere i oštetili zaposlene za preko 300 hiljada eura.

Iako je kolektivnim ugovorom precizirano da se sredstva iz stambenog fonda mogu isključivo koristiti u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih, ona su se, prema sada dokumentaciji koju je pribavio UZIP, koristila nenamjenski.

Prema dokumentaciji koju je pribavila članica sindikata, medicinska sestra Ljilja Nikezić “pozajmice” sa računa za stambeni izgradnju i za redovne aktivnosti kretale su se od nekoliko stotina do blizu sto hiljada eura. Nikezić tvrdi da je v.d. Sindikata Instituta Igor Sijerković sa računa Instituta na sopstveni račun prebacio blizu 95 hiljada eura, od čega 80 hiljada sa račina za stambenu izgradnju, Nikola Batrićević 75 hiljada, od čega 63 hiljade sa računa za stambenu izgradnju, Lazar Vico ( u Institutu radio samo dvije godine) 20.550 i Đorđe Nikočević ukupno 11.400 eura. Na skupu se čulo da su se sindikalne pare trošile za putovanja u Šaniju na svjetsko prvenstvo u fudbalu, da njima plaćani računi u klubovima i diskotekama po primorju. Najmanje para je, bar tako se čulo, podijeljeno bolesnim i siromašnim radnicima.

Nikezić je istakla da je bilo prijetnji i molbi da se imena (dužnika) ne saopštavaju, ali i da je ona odlučila da ne ćuti, bez obzira na moguće posledice.

Prisutni radnici su pitali šta je radio Izvršni odbor Sindikata Instituta I zašto nije kontrolisao poredsjednika i njegov rad. Članice Izvršnog odbora - Slavica Škero i Marijana Vlaović su kazale da skoro tri godine nemaju nadzorni odbor koji bi kontrolisao korišćenje finansijskih i drugih sredstava, a da članovi odbora nisu imali ovlašćenja za uvid u račune sindikalne organizacije.

“Sijerković je još u februaru tvrdio da je svih 300 hiljada eura na računu za stambenu izgradnju I da nema razloga za brigu”, kazala je Škero.

Sijerković je Vijestima, kada su polovinom maja pisali o ovom slučaju kazao da se “neće izjašnjavati u javnosti, dok se postupci pokrenuti pred nadležnim organima ne završe, upravo zbog zloupotreba i plasiranja neistinitih informacija o meni lično”.

Bila planirana izgradnja 32 stana

Nikezić je objasnila da je svim zaposlenim u Institutu od 2002 do 2008 godine odbijano 3 odsto od bruto zarade za stambeni fond. Za to vrijeme prikupljeno je oko 400 hiljada eura. Na placu, za koji Nikezić tvrdi da nije u potpunosti u vlasništvu Sindikata Instituta, planirana je bila gradnja zgrade sa 32 stana za koju je urađen projekat I plaćen 40.000 hiljada eura. Prema prvim računicama kvadrat stana trebalo je da košta 550 eura. Gradnja nikada nije započeta, a kada je najavljena prvatizacija bilo je načelno dogovoreno da se pare iz stambenog fonda uplate radnicima , proporcionalno onome što su uplatili do tada.

Sindikat nelegitiman

Dr. Knežević je Skupštinu sindikalnbe organizacije Instituta koja ima 544 člana zakazao za 31. Jul. Podsjećamo da je UZIP tvrdio da “osnovna organizacija Saveza sindikata Instituta nije organizovana u skladu sa pravilima o organizaciji i načinu rada sindikalnih organizacija, kao I da Sijerković nijednom u pet godina koliko je bio na čelu rte radničke organizacije, nije sazvao skupštinu sindikata, što je prema statutu morao da uradi najmanje jednom godišnje. Nisu imali ni nadzorni odbor, što je dalo prostora za nezakonito djelovanje .

Bonus video: