Sindikalci pozvali Skupštinu da promijeni Vladin predlog Zakona o radu

Usaglašeni tekst zakona, kako su saopštili iz Unije slobodnih sindikata, dobio je pozitivan stav nadležnih ministarstava
57 pregleda 0 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2011. 18:19h

Unija slobodnih sindikata pozvala je sve poslanike crnogorske Skupštine da podnesu amandmane na predlog Zakona o radu kojeg je Vlada nedavno predložila, jer smatraju da se jedino na taj način krajnji zakonski akt može usaglasiti sa tekstom kojeg je predložila Radna grupa.

U javnom pismu Unije poslanicima navodi se da će, ako oni ne reaguju u Skupštini, svi zaposleni biti u vazalnom radnom odnosu, "bez šanse da se bore za ostvarivanje svojih osnovnih prava iz radnog odnosa”.

Unija podsjeća da je na predlogu zakona radilo više institucija i organizacija a da je Socijalni savjet u junu prošle godine formirao dvanaestočlanu Radnu grupu koja je imala obavezu da u tripartitnom socijalnom dijalogu pripremi tekst izmjena i dopuna ZOR-a.

"Nakon sedam mjeseci rada i više od 40 održanih sastanaka na nivou Radne grupe usaglašen je tekst izmjena i dopuna ZOR-a, o kojem je postignut potpuni konsenzus, što su predstavnici socijalnih partnera i Univerziteta ovjerili svojim potpisima”, kaže se u pismu Unije poslanicima.

Usaglašeni tekst zakona, kako se dodaje, dobio je pozitivan stav nadležnih ministarstava, ali i pored navedene podrške, na sjednici Socijalnog savjeta nije usvojen, u socijalnom dijalogu, usaglašen tekst, "jer se tome suprostavio predstavnik Ministarstva finansija, koji je zahtijevao i izdejstvovao da se tekst ponovo vrati Radnoj grupi na razmatranje.

"Važno je napomenuti da su na toj sjednici Socijalnog savjeta predstavnici Unije poslodavaca i drugi predstavnici Vlade u Socijalnom savjetu, pohvalili i podržali usaglašeni tekst”.

Bonus video: