Sindikalno povjereništvo Nikšića podržalo štrajk radnika "Nikpeka"

Zaposleni pored isplate 10 plata i povezivanja radnog staža traže i da nadležne institucije ispitaju poslovanje pekare pa da se tek onda uvede stečaj
0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.03.2011. 14:31h

Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, koje djeluje pri Savezu Sindikata Crne Gore, daje punu podršku sindikalnoj organizaciji gradske pekare "Nikpek" i svim radnicima u "nastojanjima da ostvare prava na rad i pristup radnim mjestima, kao i isplatu zaostalih zarada i ostalih dugovanja po osnovu radnog odnosa".

Radnici "Nikpeka" su počeli sa protestima nakon odluke većinskog vlasnika Milisava Ćipranića da istu zatvori zbog dugovanja kao i zbog nedostatka brašna.

Zaposleni pored isplate 10 plata i povezivanja radnog staža traže i da nadležne institucije ispitaju poslovanje pekare pa da se tek onda uvede stečaj, koji je Ćipranić, vlasnik 86 odsto akcija, najavio.

"Već su preduzete aktivnosti u cilju rješavanja nastale situacije u "Nikpeku" i ostvarenja utvrđenih radničkih zahtjeva, i u tom cilju su obaviješteni ministri rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, predsjednik Unije poslodavaca, Inspekcija rada, kao i predsjednici Opštine Nikšić i Skupštine“, stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik OSP-a Branko Gardašević.

On ističe da su, obzirom na činjenicu da je u pitanju značajna djelatnost, zamolili sve kojima su se obratil za što hitnije postupanje.

"S obzirom na ekonomsku krizu u Crnoj Gori upozoravamo Jugopetrol AD Kotor i ostale firme koje se bave ovom djelatnošću da se cijene naftnih derivata vrate na cijenu prije poskupljenja i time olakša socijalni položaj građana Crne Gore. U suprotnom predlažemo da se u cilju sprečavanja poskupljenja cijena naftnih derivata od strane firmi koje imaju monopolistički položaj na tržištu Crne Gore, ispita strano tržište i omogući uvoz proizvoda derivata nafte pod povoljnijim uslovima", upozoravaju iz Opštinskog sindikalnog povjereništva.

Bonus video: