Sindikat KAP-a traži provjeru ugovora o radu

Uvođenjem stečaja, osim što su raskinuti svi ugovori o radu, prestao je da važi i Kolektivni ugovor koji je obavezivao poslodavca da zarade isplaćuje do 15. u mjesecu
8 komentar(a)
KAP sindikat, Foto: Zoran Đurić
KAP sindikat, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.07.2013. 15:15h

Sindikat Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju uočio je nelogičnosti u ugovorima o radu na određeno vrijeme, koje radnici potpisuju dva dana i zatražio je stručno pravno tumačenje.

Predsjednica tog sindikata Sandra Obradović kazala je “Vijestima” da je diskutabilno to što u ugovorima piše da traju od 9. jula do najkasnije 9. avgusta, pa nije jasno da li to znači da ugovori mogu biti raskinuti i prije dogovorenog roka.

“Ta stavka nas zbunjuje, a problem je i način na koji su određene zarade. Za obje stavke smo tražili pravno tumačenje i ako se ispostavi da su naše sumnje u ispravnost ugovora opravdane, uložićemo prigovor”, najavila je Obradović.

Stečaj u KAP-u je uveden 8. jula i zbog toga su svi ugovori o radu na neodređeno vrijeme automatski raskinuti za svih 1.200 zaposlenih. Angažovani su radnici koji su imali posao na neodređeno vrijeme, njih oko 1.100, dok onima koji su imali ugovore na određeno vrijeme oni nijesu prolongirani.

Dogovoreno je da ugovori budu na 30 dana, a da tokom tog perioda menadžment koji upravlja KAP-om dok je u stečaju odredi koliko radnika je neophodno za održavanje proizvodnje. Pretpostavlja se da će polovina njih biti višak.

Ona je kazala i da je Unija slobodnih sindikata, kojoj pripada Sindikat KAP-a, uputila dopis svim poslaničkim klubovima i tražila hitan sastanak da bi u razgovoru sa poslanicima definisala status radnika KAP-a. Oni su apelovali da se odredi socijalni program za višak zaposlenih i dozvoli penzionisanje onima koji imaju više od 30 godina radnog staža.

Prema riječima Obradović, neočekivani sadržaj ugovora je samo doprinio nervozi među radnicima koji čekaju obećanu zaradu. Plate će biti značajno smanjene.

“Sve je teže, dnevno nam se ukine poneko pravo. Zakon o stečaju je veoma surov”, kazala je Obradović.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić ranije je najavio da će danas biti završeno uručivanje ugovora o radu na 30 dana za zaposlene te da će zaradu primiti tokom sedmice.

Uvođenjem stečaja, osim što su raskinuti svi ugovori o radu, prestao je da važi i Kolektivni ugovor koji je obavezivao poslodavca da zarade isplaćuje do 15. u mjesecu. Nije isplaćena plata za jun i osam dana jula, već će biti dio stečajne mase, iz koje računaju da će je nekad naplatiti.

Zarade u KAP-u, kako je najavljeno, biće isplaćivane na nivou 50 odsto ostvarene bruto majske zarade. Tako je u skladu sa ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji između KAP-a u stečaju i kompanije Montenegro bonus kao organizatora proizvodnje.

Moguće brže penzionisanje 400 radnika

Dnevni red jučerašnje sjednice Skupštine je dopunjen izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), koje je predložio DPS. Predložene izmjene predviđaju da 400 od oko 1.110 radnika KAP-a može da se penzioniše po povlašćenim uslovima, a o tome će se poslanici izjašnjavati do 1. avgusta. Ta izmjena zakona bi bila privremenog karaktera i važila bi do 30. septembra.

Bonus video: