Sindikat Solane apelovao na Vladu i predsjednika Opštine da zaštite radnike

Sindikat tvrdi da se na zaposlene vrši pritisak da bi potpisali novi ugovor o radu na određeno vrijeme
135 pregleda 2 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.02.2013. 18:59h

Sindikat ulcinjske Solane poručio je vlasnicima da svi zaposleni i dalje moraju ostati u radnom odnosu i da fabrika mora nastaviti da radi jer će u protivnom organizovati javne proteste uz podršku Unije slobodnih sindikata, civilnog sektora i mještana.

Na tematskoj konferenciji, podsjećaju sindikalci, radnici su dobili uvjeravanja od predstavnika većinskog vlasnika da se neće pribjeći mjerama otpuštanja i da će sve biti učinjeno da Solana nastavi sa poslovanjem.

"Isto tako, gradonačelnik Nazif Cungu predložio je da se sačeka sa novim mjerama dok on lično ne sazove sastanak sa stečajnom upravom, vlasnikom, resornim ministarstvima i Sindikatom, a sa idejom da se pomogne svim zainteresovanim stranama. Nažalost ništa od obećanog još nije urađeno", saopšteno je iz Sindikata.

Sindikalci tvrde da se u međuvremenu na zaposlene vrši pritisak da bi potpisali novi ugovor o radu na određeno vrijeme, za razliku od sadašnjeg na neodređeno vrijeme, a ucjenjuju se radnim mjestom.

"Radnicima se daje svega 60 minuta da razmisle da li 'žele' da rade ili ne. Na taj krajnje perfidan i nemoralan način pokušava se stvoriti razdor među zaposlenima, koji su do sada imali jedinstven stav u tome da treba očuvati sva radna mjesta, a ne samo svoje radno mjesto na štetu nekog od svojih kolega", navedeno je u saopštenju.

Sindikat je apelovao na Cungua i Vladu “da zaustave stečajnu upravu i vlasnika u njihovim lošim namjerama” i najprizemnijem šikaniranju, zastrašivanju i manipulacijama prema radnicima Solane.

"Ukoliko se u najkraćem roku situacija ne promijeni i ukoliko sindikat Solane ne dobije garancije da će sva radna mjesta biti sačuvana, a time i opstanak fabrike, uz podršku Unije slobodnih sindikata, NVO sektora i građana biće organizovani javni protesti", poručili su iz Sindikata Solane.

Većinski vlasnik ulcinjske Solane je Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović.

Bonus video: