Sindikat zabrinut za sudbinu zaposlenih u bankama

"Danas sa sigurnošću možemo reći da bi odlazak tako jake banke kakva je Societe Generale u ovom momentu bio veliki udar na imidž crnogorskog finansijskog sektora"
2305 pregleda 2 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Sindikat banaka Crne Gore zabrinut je za sudbinu velikog broja zaposlenih, nakon saznanja da se Societe Generale banka Montenegro prodaje i da je za nju zainteresovana OTP grupa, vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Predsjednica Sindikata banaka Crne Gore, Lidija Pejović, je u dopis članovima Savjeta Centralne banke (CBCG) navela da su u sindikalnoj organizaciji veoma zabrinuti za sudbinu velikog broja zaposlenih u obje banke.

"To posebno jer nemamo nikakvih informacija od menadžmenta koji prodaju još ne potvrđuje, a sa sigurnošću znamo da se na tom planu naveliko radi”, rekla je Pejović.

Ona je kazala da je na tu temu obavljen razgovor na nivou rukovodstva Unije slobodnih sindikata (USSCG), Sindikata banaka i guvernera 2017. godine, gdje je i sam guverner jasno rekao da to nije dobra ideja na ovako malom finansijskom tržištu.

"Danas sa sigurnošću možemo reći da bi odlazak tako jake banke kakva je Societe Generale u ovom momentu bio veliki udar na imidž crnogorskog finansijskog sektora”, dodala je Pejović.

Naime, na finansijskom tržištu Crne Gore te dvije banke imaju 750 radnika. Njihovim spajanjem bi bez posla, prema nezvaničnim saznanjima Sidnikata banaka, ostalo najmanje 400 radnika-porodica.

"To bi bila socijalno neispravna odluka vlasti i zato nas posebno interesuje da li će CBCG pri donošenju odluke za davanje saglasnosti na spajanje dvije banke, voditi računa o tome da će se na tržištu rada pojaviti armija nezaposlenih bankarskih radnika koji će opteretiti Fond PIO sa prijevremenim penzijama ili biro rada sa naknadama do budućeg, neizvjesnog zaposlenja”, rekla je Pejović.

Ona je navela da ih interesuje i da li će CBCG voditi računa o domino sistemu koji će dovesti do smanjenja sredstava u svim fondovima, zdravstva, penzionog i socijalnog zbog gubljenja radnih mjesta, o dužničkom ropstvu svih tih zaposlenih koji će verifikacijom ostati sa porodicama i neplaćenim kreditima za stanove na ulici.

"Interesuje nas da li će CBCG voditi računa o smanjenju cijene rada u bankarskom sektoru ubuduće, jer će radnici koji zadrže posao biti spremni da rade za mnogo nižu zaradu i cijenu rada, kako bi makar tako zaštitili svoju i egzistenciju svojih porodica te otplaćivali stanove koje su kupili na kredit”, kazala je Pejović.

Sindikat, kako je dodala, interesuje da li se prodaja, odnosno spajanje banke, dešava u trenutku kada zaposleni u bankarskom sektoru nijesu zaštićeni Granskim kolektivnim ugovorom s obzirom na to da su ga poslodavci jednostrano raskinuli i od tada nijesu bili spremni za nastavkom socijalnog dijaloga.

"Po Ustavu, Crna Gora je država socijalne pravde gdje ne bi smjelo da se promovišu ideologije neoliberalnog, koje tretiraju radnika kao potrošnu robu”, zaključila je Pejović.

Bonus video: