Sjednica o švajcarcima krajem avgusta: Glasanje će biti jednoglasno

Odluci o zakazivanju nove sjednice prethodila je rasprava u parlamentu koja je nastala zato što sinoć taj akt nije dobio prohodnost na plenumu
58 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 30.07.2016. 20:08h

Predstavnici svih političkih klubova odlučili su da se krajem avgusta zakaže sjednica parlamenta na kojoj će se izglasati izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Do tada treba da usaglase konačna rešenja kako bi se izmjene jednoglasno izglasale.

Cilj je se konverzija primijeniti na kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Odluci o zakazivanju nove sjednice prethodila je rasprava u parlamentu koja je nastala zato što sinoć taj akt nije dobio prohodnost na plenumu.

Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) najavio je ranije danas da će zatražiti zajedno sa ostalim kolegama iz opozicije vanredno zasjedanje Skupštine kako bi se izglasale izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima eure.

Poslanici nijesu kasno sinoć podržali predlog tih izmjena, jer je nedostajao jedan glas da bi taj akt prošao.

Izmjenama, koje je inicirao poslanik DF-a Nebojša Medojević precizirano je bilo da se zakon odnosi na sve kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koji su ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Predlog zakona je podržalo 40 poslanika opozicije i manjinskih stranaka, dok su 22 poslanika iz DPS-a bili uzdržani.

Sinoć u sali nije bilo poslanika SDP-a, Mioraga Lekića i Radovana Asanovića iz Demosa. Ti glasovi bi pomogli da se predlog usvoji.

Medojević je danas kazao na plenumu prije rasprave u izvještaju o radu tužilaštva da će predložiti izmjene kako bi parlament ispravio nepravdu. Optužio je one poslanike koji nijesu sinoć glasali za predlog da su podlegli pritiscima i da je Adiko banka kupila parlament.

Potpredsjednik parlamenta Milutin Simović (DPS) rekao je da su "privrženi da se ispravljaju sve nepravde, ali na pravno utemeljen način".

"Nijeste uvažili sugestije Centralne banke kada ste koncipirali amanadmane. Razgovarao sam sa guvernerom Milojicom Dakićem i korigovani amandmani unose princip nepravičnosti, jer je jedna kategorija privilegovana u odnosu na drugu. Pokrenućemo ovo pitanje uz punu komunikaciju sa CBCG. Dajte da usaglasimo anamdmane sa CBCG", kazao je Simović kojem je CBCG dostavila dopis u vezi amandmana Medojevića.

Medojević je kazao da CBCG nije dala stručno obrazloženje i da se mora znati koja je norma sporna i koja se kategorija dovodi u nepravedni položaj.

Aleksandar Damjanović (SNP) istakao je da CBCG nije odgovorila ulozi regulatora, jer je dan pošto je odbor za ekonomiju usvojio amandmane Medojevića, dostavila dopis ne u skladu sa procedurom i pokušajem da se to riješi, nego pismo diretno Skupštini da napravi vid pritiska na poslanike da predlog ne prođe.

"CBCG kaže u dopisu da je u saznanju da su predloženi amandmani. Ona dobro zna kad je sjednica i kad su razmotreni amandmani i dan nakon toga se javlja, ali ne odboru u pokušaju da napravi dijalog, nego svojevrsni pritisak", istakao je Damjanović.

On je podržao incijativu DF-a da se održi nova sjednica.

Rifat Rastoder (SDP) kazao je da podržavaju inicijativu DF-a za održavanje vanredne sjednice da bi se otklonile greške koje su napravljene.

Bonus video: