Sjednica Savjeta za privatizaciju: Solana nije na dnevnom redu

Abazović je kazao da se radi o pljački državne imovine i da tužilaštvo treba da hitno interveniše i da ispita cijeli slučaj
57 pregleda 5 komentar(a)
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2015. 10:20h

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta za privatizaciju nema sporne odluke o ulcinjskoj Solani kojom je predviđeno da se na ime tog preduzeća upiše državno zemljište od 14 miliona kvadrata.

Ako Savjet za privatizaciju donese zaključak da je prilikom privatizacije Solane plaćena pravična naknada i za zemljište, ova firma, čiji je vlasnik Eurofond moći će da upiše državno zemljište na svoje ime. Na to je juče upozorio nezavisni poslanik Dritan Abazović koji je u Skupštini održao konferenciju za novinare sa njemačkom ambasadorkom Gudrun Elizabet Štajnaker.

On je kazao da je predsjednik Savjeta Milo Đukanović u konfliktu interesa jer Prva banka, privatna banka njegove porodice, ima 70 odsto zaloga nad ovim zemljištem Solane na osnovu sumnjivih kredita, a oko 30 odsto CKB. Abazović je kazao da je u samim ugovorima o kreditima ovo zemljište procjenjeno na 33 miliona eura. Eurofond je većinski paket akcija Solane dobio za 800 hiljada eura.

Ako bi Solana na svoje ime prepisala zemljište, banke mogu aktivirati zalog i preuzeti ovo vrijedno zemljište. Ovo zemljište je sada upisano kao državno, a Solana je samo korisnik, pa je sumnjivo kako je Solana uopšte mogla da založi ovo zemljište. Imovina nije založena samo za kredite Solane već i za kredit od tri miliona kojeg je od Prve banke dobila privatna firma čiji su vlasnici oni koji su upravljali Eurofondom i Solanom, Veselin Barović, Bojša Šotra i Zijad Blekić.

Abazović je kazao da se radi o pljački državne imovine i da tužilaštvo treba da hitno interveniše i da ispita cijeli slučaj.

Štajnaker je upozorila da ukoliko Solana bude ugrožena Crna Gora neće moći da računa na otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu prirodne sredine. Ona je navela da je u medijima vidjela izjavu predstavnika Eurofonda Šotre koji najavljuje gradnju na teritoriji Solane, a da istovremeno dobija obećanja iz Ministarstva održivog razvoja da će Solana biti zaštićena.

Na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta je informacija o sprovođenju ugovora o kupoprodaji hotela As i regulisanju međusobnih odnosa učesnika u njegovoj kupoprodaji, Budvanske rivijere, Vlade i kompanije Nega turs. Razmatraće se i aneks ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As - Vlade, Nega toursa i Montena Investa LTD.

Hotel je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. godine, a zbog neispunjavanja obaveza u februaru 2014. Vlada je investitoru dala novu šansu koju ovaj nije ispunio, zbog čega mu prijeti raskid ugovora.

Biće razmatran nacrt odluke o planu privatizacije za 2016. godinu kao i izmjena odluke o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju lokaliteta Buljarica. Razmatraće se i inicijativa Primorja za davanje mišljenja odnosno tumačenje nekih odredbi ugovora i aneksa za prodaju 80,96 odsto akcija Centra za odmor, rekreaciju iliječenje Igalo.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i predlog mišljenja za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine za CMC Podgorica i predlog rješenja o proglašenju stepenom tajnosti zapisnika i tonskih zapisa sa sjednica Savjeta za privatizaciju.

Bonus video: