Škoda Praha do kraja februara dostavlja rješenje

„Kraj februara je konačan rok do kojeg Škoda Praha treba da dostavi rješenje za realizaciju i finansiranje projekta drugog bloka, u skladu sa ugovorima o izradi glavnog projekta i izvođenju radova, koji su potpisani 29. septembra prošle godine“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.01.2017. 14:04h

Kompanija Škoda Praha trebalo bi da do kraja februara dostavi rješenje za realizaciju i finansiranje projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, u skladu sa odgovarajućim ugovorima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da je danas održan sastanak kvalifikovanih akcionara u Elektroprivredi (EPCG), odnosno predstavnika crnogorske Vlade i italijanske kompanije A2A, sa Upravljačkim komitetom za nastavak aktivnosti na izgradnji drugog bloka TE.

„Kraj februara je konačan rok do kojeg Škoda Praha treba da dostavi rješenje za realizaciju i finansiranje projekta drugog bloka, u skladu sa ugovorima o izradi glavnog projekta i izvođenju radova, koji su potpisani 29. septembra prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Akcionarima je, kako se dodaje, predstavljen izvještaj o aktivnostima na izgradnji drugog bloka koji je pripremio Upravljački komitet za nastavak aktivnosti na realizaciji tog projekta.

„U izvještaju se navodi da je Škoda Praha imala prezentacije mogućih alternativnih načina finasiranja i da je u fazi finalnog dogovora sa drugim mogućim finansijerima koji bi jednim dijelom kreditirale projekat drugog bloka. Njihova očekivanja su da će to biti do kraja februara ove godine“, kazali su iz Ministarstva.

U međuvremenu će, kako su naveli, Upravljački komitet za nastavak aktivnosti na izgradnji drugog bloka, nastaviti aktivnosti na razradi alternativnog modela realizacije i finansiranja tog projekta, koji bi se mogao implementirati u slučaju da Škoda Praha ne uspije da obezbijedi finansiranje.

„Upravljački komitet razmatra i mogućnost da EPCG finansira projekat sopstvenim sredstvima i kreditnim zaduženjem formirajući snažan projektni tim, pojačan eksternim ekspertima, koji bi sprovodio sve potrebne aktivnosti na projektu“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su saopštii da je, pod uslovom da Škoda nađe kreditora za projekat, moguće odmah početi sa aktivnostima vezanim za realizaciju ugovora o izradi glavnog projekta.

„Ukupno projektovanje trajalo bi 18 mjeseci, a nakon pola godine od obezbjeđivanja kreditnih sredstava planirani su početni radovi na terenu“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: