Škoda Praha: Niža cijena za TE stvar pregovora sa EPCG

Saradnja i eventualno snižavanje cijene sa 329,5 miliona eura za TE će, prema riječima Danijela Jiričke, biti „pitanje razgovora sa EPCG“
8 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2013. 14:34h

Za gradnju drugog bloka termoelektrane (TE) u Pljevljima treba izabrati optimalno, a ne najjeftinije rješenje, ocijenio je predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor kompanije Škoda Praha, Danijel Jirička (Daniel Jiricka).

Na pitanje da li će, ukoliko budu dio liste kompanija sa kojima će pregovarati investitor – Elektroprivreda Crne Gore, spustiti cijenu sa 329,5 miliona eura za TE, Jirička je odgovorio da će to biti „pitanje razgovora sa EPCG“.

Jirička je istakao da je kod kineskih ponuda, koje su jeftinije, znatno niža efikasnost rada buduće termocentrale.

„Imamo preko 500 inženjera i možemo da isporučimo blok kakav želi investitor (EPCG)“

„Razlika u cijeni su efekti toga što nećemo negativan uticaj na životnu sredinu i veću potrošnju uglja. Mi dajemo evropski kvalitet, blizu smo Crne Gore i brzo servisno možemo da djelujemo. Zbog svega, mislimo da će nam ponuda biti najbolja", rekao je Jirička novinarima iz Crne Gore prilikom posjete češkoj kompaniji Škoda Praha.

Osim Škode, za gradnju TE se razmatraju ponude pet kineskih kompanija, kao i po jedna konzorcijuma iz Slovačke i Poljske, a samo je ponuda iz Poljske (520 miliona) skuplja od češke.

Škoda bi isporučila opremu za TE, projekat bi finansirala češka Export banka, a od biznis plana EPCG će zavisiti da li su zainteresovani za vlasnički udio u TE. Traže i partnera za posao u Crnoj Gori. Džavni energetski gigant ČEZ, koji je stopostotni vlasnik Škode Praha, ne učestvuje u projektu.

„Ima više ponuda kompanija sa crnogorske strane, razgovaramo sa predstavnicima tri građevinske kompanije“, rekao je Jirička, a nije mogao da saopšti sa kim pregovaraju.

Angažovali bi oko 1.500 radnika

On je najavio da bi u udarnom periodu gradnje energetskog objekta angažovali oko 1.500 radnika za građevinski dio posla, montažu, izolaciju...

Zamjenik komercijalnog direktora Škoda Prahe i šef projekta za TE u Pljevljima, Rihard Kuba rekao je da će angažovati radnu snagu iz Crne Gore jer je to povoljnija nego da iz Češke dovode radnike.

Škoda Praha bi da blok termoelektrane u Tušimicama ili jednostavnije u Prunerovu praktično prekopirala za projekat u Pljevljima, a ukazali su da ti izvori energije imaju dobre energetske i ekološke perfomanse.

„Imamo preko 500 inženjera i možemo da isporučimo blok kakav želi investitor (EPCG)“, kazao je Kuba.

Elektrane Tušimice njihovog vlasnika ČEZ-a, koje su modernizovali sa oko milijardu eura, su na granici sa Njemačkom. Četiri bloka elektrana Tušimice II proizvode četiri milijarde kilovat-sati električne energije, što je četiri puta više od TE Pljevlja.

Na pitanje koji je interes Škoda Prahe da realizuje projekat gradnje elektrane u Pljevljima, Jirička je odgovorio da im je cilj da koriste sopstvene kapacitete u projektovanju i gradnji energetskih objekata, navodeći da su učestvovali u gradnji elektrana na prostoru bivše SFRJ.

Jirička i Kuba (FOTO: Ivana Gudović)

“Smatramo da je Crna Gora stabilna država sa velikom perpsektivom, što je glavni razlog zbog čega dolazimo. Realizacijom ovog projekta bi se pojačalo partnerstvo između Crne Gore i Češke. U ovom poslu, ne kalkulišemo sa ekstremnim dobicima, već sa normalnim maržama, što bi odgovaralo i jednoj i drugoj strain”, rekao je Jirička, a nije odgovorio koliko bi oni zaradili od tog projekta.

On je istakao da je Škoda Praha EPC dobavljač, koji se od 2005.godine bavi obnovom češke energetike, a završili su projekte slične onima koje nude Crnoj Gori.

“Ono što je za Crnu Goru bitno je da projekti koji su ovdje realizovani pokazuju izvanredne rezultate”, naglasio je Jirička.

Predali bi ponudu i za HE

Na pitanje da li se, s obzirom da je u Češkoj neznatan udio proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, interesuju i da sa partnerima grade HE u Crnoj Gori, Jirička je odgovorio da bi to razmotrili ukoliko bi se pojavio projekat izgradnje hidroelektrana.

„Preko partnera bi razmotrili tu mogućnost, a predali bi ponudu ukoliko bi se realnim pokazao projekat“, kazao je Jirička.

Na pitanje zašto iza posla za TE nije stao ČEZ, Jirička je odgovorio da je vlasnik Škode Praha usmjerio interesovanje ka nuklearkama, a za ulazak u vlasničku strukturu ostavili su mogućnost za nekog od partnera. On je rekao da ne bi bio problem da se realizuje toplifikacija Pljevalja, a odluka je na investitoru – EPCG.

Rihard Kuba (FOTO: Ivana Gudović)

Kuba je rekao da očekuje da je Škoda dio kratke liste za pregovore sa EPCG, nije mogao da kaže ko bi im mogao biti glavni konkurent, jer ne zna ko će biti ostali koji će dobiti šansu za drugi krug. On je ocijenio da izbor kompanija za pregovore ne traje dugo već „u roku za ovu vrstu posla“.

Ponude za TE su EPCG dostavljene 31. oktobra, a lista onih sa kojima će pregovarati o uslovima partnerstva za gradnju druge termocentrale najavljena je sredinom decembra. Za taj posao prijavilo se devet kompanija i konzorcijuma, ali je ruska ponuda odbijena. Većinski državna EPCG, kojom upravlja italijanski A2A, nastaviće razgovore najvjerovatnije sa predstavnicima Škode, slovačke Istroenergo grupe, kineskim Powerchina Hubei i moguće CMEC-om.

Do 2018. bi završili drugi blok termoelektrane

Na pitanje kada bi, ukoliko budu izabrani za crnogorski projekat, počeli da grade, Kuba je odgovorio da bi bio zadovoljan ako bi se ugovor potpisao tokom iduće godine.

„Od potpisivanja ugovora, predviđeno je da TE bude završena za tri godine“, precizirao je Kuba.

To bi značilo da bi Crna Gora, nakon 35 godina, dobila termoelektranu krajem 2017. godine.

Novinari, koji su bili u studijskoj posjeti TE Tušimice, vidjeli su da se u neposrednoj blizini elektrane zasađene poljoprivredne kulture, a miris sagorenog uglja prihvatljivo se osjeća.

Tušimice dva, sa četiri bloka od po 200 megavata, rade od 1973. Obnovljene su tako da je povećana efikasnost rada centrala, čime se postiže ušteda uglja za proizvodnju. U Škodi tvrde da poštuju najstrože granice u oblasti ispuštanja štetnih emisija. Ulaganje da produže vijek trajanja elektranama smanjilo je emisije azotnih oksida za 70 odsto, sumpornog dioksida za 79, a emisije čvrstih zagađivačkih materija za 87 odsto.

Kuba je naglasio da Škoda nudi Crnoj Gori isprobanu tehnologiju, odnosno evropsku priču sa evropskim standardima i kvalitetom.

Ponuđeno je...

Kada bi 2018. počela da radi druga TE, prvi blok bi proizvodio sa trećinom kapaciteta i samim tim bi, istakli su u Škodi, bila smanjena zagađenost vazduha.

Kuba je na prezentaciji ocijenio da je češka ponuda po mjeri, s ciljem da optimizuje postojeće pljevaljsku infrastrukturu, navodeći da bi gradnjom drugog bloka TE bio riješen problem ekologije u Pljevljima.

“Ponudili smo blok snage 250 megavata, energetske efikasnosti čak 39, 5 odsto, što je za oko 12 odsto više nego efikasnost starog bloka. Blok dva bi proizvodio više energije nego postojeći, a trošio značajno manju količinu uglja (oko 800.000 tona godišnje)”, saopštio je Kuba.

Škoda, kako su kazali, preferira najsavremeniju tehniku vlažnog odsumporovanja kroz rashladni toranj. Čistijem vazduhu u Pljevljima doprinio bi princip odsumporavanja gasova prekopiran iz TE Tušimice, koja nema dimnjak. To postrojenje bi proizvodilo glavnu sirovinu za gipsane ploče, kako se radi u Tušimicama. Ukoliko bi EPCG riješila da vrši i odsumporavanje postojeće TE, u Škodi procjenjuju da bi to koštalo oko sedam miliona eura od ukupnih troškova od 20 miliona za prvi blok.

Pljevlja po uzoru na Tušimice

Šef Trgovinsko-privredne kancelarije Česke u Crnoj Gori Izudin Gušmirović ocijenio je da je bitna stvar da, ukoliko Crna Gora izabere Škodu Prahu, dobija “evropskog partnera sa evropskim standardima, ekološkim, bezbjedonosnim”.

“Dobija vrlo pouzdan energetski objekat za koji garantuje soildna firma i stabilna firma iz Česke”, rekao je Gušmirović .

Škoda Praha je inženjersko – dobavljačka kompanija koja se bavi isporukom energetskih sklopova, sastavnih tehnoloških jedinica, modernizacijom i povećanjem snage blokova elektrane, djelimičnom i kompleksnom obnovom elektrana, kao i konstrukcijom termoelektrana sistemom „ključ u ruke“. Godišnji obrt kompanije je oko milijardu eura. Imaju poslove u 25 zemalja svijeta. Tokom 60 godina postojanja instalirali su ukupno 40.000 MW kapaciteta. Prosječna plata u Češkoj je 950 eura, a u Škodi tvrde da je prosječna zarada u kompaniji nekoliko puta veća.

Bonus video: