Skupa struja iz Termoelektrane, pa je ne uključuju

TE Pljevlja isključena 16. februara, ali sada ne radi zbog viška struje i niskih cijena na tržištu
205 pregleda 4 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.03.2016. 17:56h

Nezavisni sindikat energetike Crne Gore, zatražio je hitno pokretanje proizvodnje u Termoelektrani Pljevlja, koja je od 16. februara van pogona zbog povoljne hidrologije i niske cijene struje na tržištu.

Izvršni odbor ovog sindikata, zabrinut za sudbinu i zarade radnika, jednoglasno je odlučio da podnese zahtjev menadžmentu Rudnika uglja i EPCG, kao i Ministarstvu ekonomije, da se hitno pronađe rješenje kojim će se prekinuti zastoj u radu TE Pljevlja i Rudniku uglja.

Zbog zastoja u radu TE, Rudnik dnevno gubi od 120.000 do 150.000 eura. Za proteklih 20-ak dana zastoja prihodi Rudnika manji su za preko 2,5 miliona eura, što ozbiljno ugrožava poslovanje.

"Sindikat će istrajati u svojim namjerama u cilju daljeg obezbjeđenja kontinuiranog rada RUP-a i TE Pljevlja, ali i obezbjeđenja uslova rada zaposlenim u ovim kompanijama, čija prava su zagarantovana Kolektivnim ugovorima u oblasti energetike i pojedinačnim ugovorima kod poslodavaca”, navodi se u saopštenju kojeg je potpisao predsjednik sindikata Momir Mušikić.

Sjednici Sindikata energetike, kojeg čine većinske radničke organizacije Rudnika i EPCG, prisustvovao je izvršni direktor RUP-a Slavoljub Popadić i direktor TE Luka Jovanović.

Zbog manjeg kvara, TE je obustavila rad 16. februara, ali je menadžment EPCG odlučio da ona, uprkos brzom saniranju kvara, ostane van pogona zbog povoljne hidrologije i niske cijene struje na tržištu.

Direktor za odnose sa javnošću EPCG Rajko Šebek “Vijestima” je juče kazao da će TE Pljevlja na sistem biti priključena u narednih nekoliko dana, ali nije mogao da precizira kada će to biti. On je ponovio da je TE van pogona zbog povoljne hidrologije i niske cijene struje na tržištu.

Iz EPCG je juče saopšteno i da će naredne sedmice dostaviti Delegaciji EU komentare na tekst koji su ranije poslali MANS i Grin houm. Ove NVO su tvrdile da nije isplativa gradnje drugog bloka TE, a iz EPCG je navedeno da će “činjenicama demantovali te neutemeljene navode”.

Višemilionski gubici termoelektrana i rudnika u BiH

Niže cijene električne energije u regionu bile su i prošle godine, u odnosu na godine ranije. Iz Elektroprivrede Republike Srpske, gdje je cijena za privredu i domaćinstva niža za oko 25 odsto u odnosu na Crnu Goru, proteklih dana saopštila je da su njene dvije termoelektrane imale rekorde gubitke.

Kompanija Rudnik i termoelektra Gacko imala je u 2015. gubitak od 21,6 miliona konvertabilnih maraka što je 11 miliona eura, druga RiTE Ugljevik imala je gubitak od 18,2 miliona maraka ili 9,3 miliona eura.

Višak u sistemu i zato što KAP struju kupuje jeftinije u Slovačkoj

Problem za Elektroprivredu i budući rad TE Pljevlja i Rudnik uglja je i to što je Kombinat aluminijuma, najveći potrošač u crnogorskom energetskom sistemu, 1. marta počeo da za svoje potrebe uvozi električnu energiju iz Slovačke.

Zbog toga je za ostale potrošače sada, zbog obilnih kiša i punih akumulacija, skoro pa dovoljna proizvodnja iz hidroelektrana. Prosječna proizvodna cijena megavat sata iz hidroelektrana je oko 30, dok je iz termoelektrane oko 40 eura. Takođe, sada se u susjednim zemljama megavat može kupiti za oko 35 eura.

Nakon višemjesečnih pregovora, propala je saradnja novog vlasnika KAP-a Uniproma i Elektroprivrede. EPCG je, kako su saopštili iz Uniproma, tražila za megavat sat 37,5 eura, a oni su u Slovačkoj kupili po 35 eura uz ugovor do kraja marta 2017. Najavili su i mogućnost produženja ugovora do 2019. To će svakako dovesti u pitanje proizvodnje skuplje struje iz TE Pljevlja tokom dobre hidrološke sezone.

Bonus video: