Skupština akcionara Montenegro erlajnsa: Dva miliona eura duga pretvaraju u akcijski kapital

“Ukupan dug koji se konvertuje u akcijski kapital društva iznosi 2.096.819,73 eura, a nastao je preuzimanjem obaveza Montenegro erlajnsa prema brazilskoj banci BNDES od strane Vlade, koje se tiču finansiranja vazduhoplova tipa Embraer E 195
57 pregleda 8 komentar(a)
Avion, Montenegro airlines, Foto: Montenegro Airlines
Avion, Montenegro airlines, Foto: Montenegro Airlines
Ažurirano: 07.03.2016. 18:38h

Akcionari Montenegro erlajnsa usvojili su danas na vanrednoj skupštini odluku o konverziji duga od 2.096.819,73 eura u akcijski kapital, kao i odluku o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Statuta i odluka o povećanju akcijskog kapitala.

I ova skupština akcionara je bila zatvorena za javnost, a iz kompanije su nakon skupštine saopštili da su odluke donešene na osnovu aneksa Ugovora o preuzimanju i konverziji duga u akcijski kapital od 9. aprila 2015. godine, zaključenih između Vlade i Montenegro erlajnsa shodno zaključku Vlade od 2. aprila 2015. o preuzimanju duga avio kompanije od 3,7 miliona eura.

“Ukupan dug koji se konvertuje u akcijski kapital društva iznosi 2.096.819,73 eura, a nastao je preuzimanjem obaveza Montenegro erlajnsa prema brazilskoj banci BNDES od strane Vlade, koje se tiču finansiranja vazduhoplova tipa Embraer E 195. Na osnovu emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital i izmjene Statuta društva, akcijski kapital Montenegro erlajnsa povećan je na 34.707.765,79”, navedeno je u saopštenju.

Skupština akcionara je, u skladu sa predlogom Vlade izabrala novi Odbor direktora, u čijem su sastavu osim dosadašnjeg člana Daliborke Pejović sada i Miodrag Koljević, Ivo Đoković, Nusret Ećo i Milan Avramović koji su zamijenili dosadšnje članoce Andrijanu Vukotić, Predraga Markovića, kao i Tufika Bojadžića i Almira Rebronju iz SDP-a.

Donešena je i odluka o razrješenju i imenovanju člana Revizorskog odbora, pa je umjesto Tufika Bojadžića za člana ovog odbora imenovan Mitar Matijašević.

Dugovi državne kompanije Montenegro erlajns iznose 71 milion eura na dan 21. januar ove godine, navedeno je u Informaciji o prioritetnim obavezama kompanije koju je sačinilo Ministarstvo saobraćaja Ivana Brajovića i kojom se traži da se pronađe novi način da država ponovo pomogne prezadužemoj avio kompaniji. Traži se, između ostalog, obezbjeđenje garancije od milion eura za kupovinu goriva od Jugopetrola, kao i preuzimanje obaveza vraćanja dvije rate brazilskoj banci od 3,7 miliona. MA Jugopetrolu već duguje milion i po eura i cijeli iznos je dospio na naplatu.

Za novu pomoć MA, potrebna je saglasnost Evropske komisije i crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći.

EK je u Izvještaju o napretku navela da Crna Gora treba da izbjegava posebne mjere usmjerene na samo nekoliko preduzeća, jer one potencijalno mogu da naruše tržište i stvore probleme u vezi sa državnom pomoći.

Bonus video: