Skupština ćuti da li će glasati o izboru Zorice Kalezić

Skupština je ranije nezakonito smijenila Irenu Radović sa mjesta viceguvernerke
5398 pregleda 38 komentar(a)
Zorica Kalezić, Foto: Savo Prelević
Zorica Kalezić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2019. 08:38h

Da li će Zorica Kalezić biti izabrana za viceguvernerku Centralne banke ili će na to mjesto biti vraćena Irena Radović koju je skupština nezakonito smijenila sa te pozicije i dalje nije poznato.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović i generalni sekretar Aleksandar Jovićević nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će na dnevnom redu sjednice parlamenta koja počinje sjutra biti predlog da se Zorica Kalezić izabere za viceguvernera Centralne banke, što je predložio guverner Radoje Žugić.

Osnovni sud već je utvrdio da je Skupština bez zakonskog osnova smijenila Irenu Radović, a sada se čeka odluka Višeg suda na osnovu žalbe iz kancelarije državnog zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa. Tužilaštvo je ranije odbacilo krivičnu prijavu koju je Žugić podnio protiv bivše saradnice, sa kojom je došao u konflikt.

Brajović i Jovićević nijesu odgovorili ni da li je kolegijum predsjednika parlamenta zauzeo stav povodom zahtjeva nezakonito smijenjene viceguvernerke da Skupština ne bira Kalezićevu dok sudska presuda u vezi sa smjenom Radovićeve ne bude pravosnažna. “Vijesti” su pitale i da li je u skupštinsku proceduru stigla ostavka Zorice Kalezić na mjestu člana Savjeta CBCG, što je uslov da bi mogla da bude izabrana na mjesto viceguvernera.

Iz kancelarije državnog zaštitnika naveli su da Skupština ima ovlašćenja da bira i smjenjuje viceguvernera i da sudovi ne mogu poništavati takve odluke jer su oni posebna grana vlasti. U odgovoru na ovu žalbu, pravni zastupnik Radovićeve, advokat Siniša Gazivoda istakao je da je objašnjenje zaštitnika zapanjujuće jer je Ustavom definisano da je svaka grana vlasti ograničena Ustavom i zakonom, što znači da odluke Skupštine moraju biti u skadu sa zakonom.

Vrhovni sud donio je odluku po kojoj viceguvernerku imenuje Skupština na predlog guvernera i ona je zaposlena u CBCG, a na prava zaposlenih se primjenjuju opšti propisi o radu. Prema Zakonu o sudovima, Osnovni sud je nadležan da u prvom stepenu sudi u sporovima iz radnog odnosa.

Iz Centralne banke su kazali “Vijestima” da Zorica Kalezić ispunjava sve uslove da bude imenovana na tu funkciju “o čemu će se, po potrebi, dati detaljnija obrazloženja prilikom odlučivanja o predlogu za imenovanje”. Oni su naveli i da ne postoji njena obaveza da podese ostavku na mjesto člana Savjeta CBCG.

Zakon predviđa da kandidatkinja za viceguvernerku mora imati pet godina radnog iskustva na rukovodećoj poziciji, što Kalezić ne ispunjava. Zakon predviđa i da viceguverner ne može biti osoba koja obavlja drugu funkciju na koju je imenovala državna Skupština. Nju je na poziciju eksternog člana Savjeta CBCG imenovao upravo državni parlament.

Bonus video: