Skupština raspravljala kako stati na put neodgovornim privrednicima

Damir Šehović (SDP) kazao je da bi definisanje rokova u kojima bi se izmirivale obaveze doprinijelo rješavanju problema nelikvidnosti
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2012. 19:53h

Skupština je završila raspravu o predlogu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza kojim je predviđeno da se ono ograniči na 30 ili najviše 60 dana.

Taj predlog zakona je podnijela Socijaldemokratska partija, a Vlada se nije izjasnila. Predlog su podržale i Unija poslodavaca, Privredna komora i Udruženje poljoprivrednih proizvođača.

Damir Šehović (SDP) kazao je da bi definisanje rokova u kojima bi se izmirivale obaveze doprinijelo rješavanju problema nelikvidnosti.

“Velike firme uslovljavaju male sa plaćanjima koja se kreću i do 180 dana, čime ih guše i doprinose nelikvidnosti. Sa ovim problemom se posebno suočavaju proizvođači mlijeka, hljeba i drugi prehrambeni proizvođači, kazao je Šehović, dodajući da je EK usvojila direktivu koja predviđa da se usvoji to zakonsko rješenje.

SNP podržava predloženo rješenje, a amandmanski djeluje da bi se i građani obuhvatili tim aktom.

“Najveći poslodavac je država , a ona građanima duguje pare za staru deviznu štednju, po osnovu restitucije, otpremnine koje treba da isplati Fond rada...“ kazao je Dragoslav Šćekić (SNP).

U DPS-u smatraju da bi, pošto nema mišljenja Vlade, predlagač trebalo sa njenim predstavnicima da riješi nedoumice o predloženom zakonskom rješenju.

“Njegova suština je povećanje finansijske discipline i postavlja se pitanje da li ga je trebalo donijeti u krizi ili kasnije“ kazao je poslanik DPS-a Zoran Jelić, a Šehović odgovorio da je vrijeme sada zbog neodgovornih privrednika koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Bonus video: