Skupština u utorak o Predlogu zakona o regionalnom razvoju

Danas u sali nije bio 41 poslanik vladajuće većine zbog čega je odloženo glasanje o Predlogu zakona.
51 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2011. 14:15h

Skupština će se u utorak izjasniti o Predlogu zakona o regionalnom razvoju i amandmanima jer danas u sali nije bio 41 poslanik vladajuće većine zbog čega je odloženo glasanje.

Na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, na kojoj je rasmotreno 25 amandmana na zakon, predlagač zakona Ministarstvo ekonomije odbilo je ključni zahtjev da se osnuje Agencija za regionalni razvoj uz obrazloženje da bi to bilo dodatni trošak za budžet i da je bolje da se ta sredstva, koja bi išla u tekuću potrošnju Agencije, usmjere na ostvarivanje politike regionalnog razvoja kojom će koordinirati ministarstvo.

Na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, na kojoj je rasmotreno 25 amandmana na zakon, predlagač zakona Ministarstvo ekonomije odbilo je ključni zahtjev da se osnuje Agencija za regionalni razvoj uz obrazloženje da bi to bilo dodatni trošak za budžet.

SNP je tražila da Skupština zaključkom obaveze Vladu da do kraja 2011. godine pripremi predlog zakona o Agenciji za regionalni razvoj , dok je SDP predložila da bi se ta nadležnost mogla povjeriti i Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća. Poslanici DPS -a imali su isto mišljenje o tom pitanju kao i resorno ministarstvo.

Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo ni amandmane Bošnjačke stranke da svaki od tri regiona koja prepoznaje zakon imaju svoje posebne Agencije i regionalne strategije, a odbijen je i amandman kojim bi se obezbijedio veći stepen autonomije (decentralizacije) regiona u planiranju , sprovođenju i praćenju politika i prograam za podsticanje regionalnog razvoja.

Predlagač je prihvatio amandman SNP -a kojim je predviđeno da se Izvještaj o sprovođenju politike regionalnog razvoja, osim Vladi, dostavlja na razmatranje i Skupštini kako bi poslanici bili upoznati sa svim aktivnosti koje se sprovode.

Predlagač je prihvatio amandman SNP -a kojim je predviđeno da se Izvještaj o sprovođenju politike regionalnog razvoja, osim Vladi, dostavlja na razmatranje i Skupštini kako bi poslanici bili upoznati sa svim aktivnosti koje se sprovode, a prihvaćeni su amandmani SDP -a da se prema stepenu razvijenosti opštine umjesto pet razvrstavaju u šest grupa od kojih će prva grupa biti sa indeksom razvijenosti do 30 odsto prosjeka na nivou države, a ne 50 odsto kako je bilo predviđeno.

Prihvaćeni su i zaključci SDP -a da se svi zakoni koji se tiču politike regionalnog razvoja usklade sa krovinim zakonom i da se na zakone koji se budu donosili I koji se mogu odnositi na politiku regionalnog razvoja pribavi mišljenje resornog ministarstva.

Bonus video: