Slovačka daje milion da bi se uveo red u igre na sreću

Novi zakon o igrama na sreću i unaprijeđeni sistem nadzora priređivača do 31. oktobra 2019. godine
1059 pregleda 0 komentar(a)
Smanjen prostor kockarskim lobijima da utiču: Kazimir i Radunović, Foto: V.Tomović/gov.me
Smanjen prostor kockarskim lobijima da utiču: Kazimir i Radunović, Foto: V.Tomović/gov.me

Ministar finansija Darko Radunović potpisao je juče sa slovačkim kolegom Peterom Kažimirom sporazum o kontribuciji koji predviđa finansijsku podršku Slovačke od milion eura za unapređenja informacionog sistema za nadzor priređivača igara na sreću i jačanja kapaciteta Uprave za igre na sreću.

Sporazum predviđa i obavezu crnogorske strane da do 31. oktobra 2019. godine usvoji novi zakon o igrama na sreću i pripremi tehničke IT specifikacije za monitoring prihoda od priređivanja igara na sreću.

Deset godina se u Crnoj Gori najavljuje donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, ali se to odlaže. Obaveza uvođenje onlajn nadzora priređivača postoji već 14 godina, ali je on dijelimično zaživio tek prošle godine. Sada je dobro što će Slovaci nadzirati ovaj posao, pa se neće moći dešavati da neki privilegovani priređivači i lobiji utiču na proces reforme.

Slovačka će prvu ratu od pola miliona uplatiti u roku od 30 dana nakon potpisivanja ovog sporazuma, a preostali iznos do 30. januara 2020. godine, samo ukoliko Crna Gora ispuni svoj dio obaveza - poboljša regulativu u oblasti igara na sreću i obezbijedi kvalitetnu onlajn kontrolu priređivača. Ministarstvo će imati obavezu da izvještava slovačke kolege o napretku projekta, koji će imati i neki oblik kontrole.

Prije dvije godine država je od naknada za priređivanje igara na sreću prihodovala deset miliona eura, dok budžetom za narednu godinu od ove djelatnosti očekuje 18 miliona. Ministar Radunović je nakon potpisivanja sporazuma kazao da je dalji razvoj tržišta igara na sreću od velike važnosti za Crnu Goru, kao i da će se unapređenjem informacionog sistema i jačanju kapaciteta Uprave za igre na sreću povećati državni prihodi.

Kažimir je kazao da Slovačka želi da poboljša javne finansije u Crnoj Gori u regulaciji igara na sreću.

“Ovaj sporazum treba da pomogne progres Crne Gore u oblasti igara na sreću sa ciljem povećanja prihoda. Ovo je pitanje povjerenja. Slovačka će naredne godine podržati tehničku podršku Uprave“, naveo je Kažimir.

Bonus video: