Slovenci da plate 2 miliona

Četvrtinu novca dobija vlasnik iza kastodi računa, a ostalo Budvanka rivijera, KAP, Obod, Gornji Ibar, EPCG, Bjelasica rada...
116 pregleda 1 komentar(a)
NLB banka, Foto: Luka Zeković
NLB banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2017. 19:05h

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu Nove ljubljanske banke protiv Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), odnosno, njenog rješenja od 8. avgusta prošle godine kojim je utvrđena obaveza banke iz Ljubljane da objavi javnu ponudu za preuzimanje preostalih akcija NLB Montenegrobanke AD Podgorica po cijeni od 29,10 eura po akciji.

“Prema ocjeni suda, kako to pravilno rezonuje tuženi organ, nakon pravilno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilne primjene materijalnog prava, neosnovani su navodi tužilje da na njenoj strani ne stoji obaveza sprovođenja javne ponude za preuzimanje emitenta”, navodi se između ostalog u presudi.

Za preuzimanje ovog emitenta, NLB treba da objavi javnu ponudu za otkup preostalih 0,64 odsto (ili 74.656) akcija banke i da za tu namjenu izdvoji dodatnih 2,17 miliona eura.

Najveći dio ili četvrinu ovih akcija (0,16 odsto ukupnog broja kacija) ima vlasnik koji se krije iza kastodi računa, zatim slijedi Budvanska rivijera (0,078). Akcije ima i EPCG (0,018), kao i nekoliko kompanija u stečaju - Kombinat aluminijuma (0,033), Obod (0,029), Gornji Ibar (0,026), Bjelasica rada (0,016),... koje bi mogle dobiti po nekoliko desetina hiljada eura.

KHOV, kao regulator na tržištu kapitala obavezao je prethodno slovenačku banku da svim preostalim akcionarima banke iz Podgorice ponudi otkup akcija po navedenoj cijeni.

Banka iz Slovenije je početkom decembra 2015. godine kupila na Montenegroberzi 1,36 odsto akcija banke, koje su bile u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, za 4,62 miliona eura, ili po prosječnoj cijeni od 29,1 euro. Tako je i proistekla zakonska obaveza po kojoj je sada dužna da u postupku preuzimanja ponudi otkup dionica i preostalim akcionarima.

Slovencima je još 22. decembra 2015. KHOV prvim rješenjem naložio da sprovede preuzimanje banke iz Podgorice, budući da su oni smatrali da ne podliježu toj zakonskoj obavezi. NLB je, međutim, protiv rješenja KHOV 25. decembra ustao tužbom pred Upravnim sudom, koji je poništio prvo rješenje KHOV-a.

U avgustu prošle godine KHOV je u ponovljenom postupku ponovo utvrdio da postoji obaveza preuzimanja.

Važećim Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava u Crnoj Gori propisano je da kada fizičko ili pravno lice stekne vlasništvo veće od 30 odsto pojedinog društva, dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi naknadno i ponudu za preuzimanje društva.

Bonus video: