Slučaj Melgonija - Primorka: Direktor jedini radnik a priča o proizvodnji

Radnici revoltirani izjavama direktora barskog preduzeća Melagonija-Primorka Vinka Marovića, pitali s kim, čim i što to misli da proizvodi
286 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2012. 20:47h

Bivši radnici firme barske Primorke pozivali su nadležne da ispitaju procese stečaja, kreditiranja i ulaganja u to preduzeće, kao i slučaj Melgonija-Primorka.

Oni su, revoltirani izjavama direktora barskog preduzeća Melagonija-Primorka Vinka Marovića, pitali s kim, čim i što to misli da proizvodi kada u fabričkom krugu sem pekare, nema ni radnika, ni u Nikšiću odavno pretopljenih pogona.

Ističući da govore u ime 168 radnika Primorke „poslatih u stečaj i na biro bez otpremnine“, i 81 radnika Pekare, Đedo Begzić i Dragan Rondović su „Vijestima“ kazali da su zaposleni Osnovnom sudu Bar lani podnijeli tužbu zbog otpremnina protiv Primorke i države.

Na Marovićeve navoda da je preko 60 odsto novca iz kredita NLB utrošeno za obaveze prema radnicima i dobavljačima, povezivanje radnog staža, te za investicije i pokretanje proizvodnje, samo su ga pozvali da dopusti novinarima da snime objekte i opremu.

Biznismen Nebojša Bošković vlasnik je kiparske of-šor firme Melagonija, koja je osnivač Melagonije-Primorka koja kasni sa otplatom kredita od 14, 4 miliona eura. Za taj kredit je Vlada dala garancije od četiri miliona, a podaci pokazuju da su odobrene pet mjeseci prije osnivanja firme. U tom periodu, vlasnik je imao dvije firme u stečaju.

“Ne da nije bilo ulaganja nego su u staro gvožđe prodati rafinerija, pogon za preradu maslina, trafo-stanica, prateći magacini, voćare, hladnjače, tank-lager, mašinska i elektro-radionica, kompresorska stanica, kotlarnica i bazen, radi još samo pekara sa pogonima iz 1982”, naglasili su Begzić i Rondović.

Radnicima se, dodaju oni, duguje od tri do 13 plata, radni staž nije povezan još otkad se Primorka zvala Krisma, ukazujući da je naziv firme mijenjan više puta čim se nagomilaju dugovi radnicima i dobavljačima.

Saopštili su da su radnici bez otpremnina poslati na Biro rada, četiri dana pošto je 11. septembra 2008. akcionarskom društvu Primorka sa 168 zaposlenih uveden stečaj. Pekara je zadržala 81 radnika. Tada je promijenjeno ime u Krisma, sa oko 90 radnika. Nedugo zatim, preduzeće dobija naziv Melagonija-Primorka, sa istim brojem radnika, „pa se ne zna otkud Maroviću 500 radnika“.

Begzić i Rondović pozivaju da se saopšti kada su i u kolikom iznosu isplaćene otpremnine, uz ocjenu da Marović „vjerovatno poput jedne interesne grupe bivših radnika Primorke bliskih rukovodstvu“ novac iz socijalnog programa tretira kao otpremninu.

Melgonija-Primorka je u registru Privrednog suda od 7. septembra 2009. „pa čudi da je radnicima u radnim knjižicama upisano da su zaposleni tek od 1. januara 2010.“

“Od 30. juna ove godine Melgonija-Primorka ustupa pod vrlo sumnjivim okolnostima na upravljanje pekaru sa radnicima preduzeću Primorka Group, a Melgonija-Primorka od 31. avgusta ima samo jednog radnika - direktora Marovića, pa bi bilo dobro da on kaže s kojim radnicima i pogonima namjerava da pokrene prozivodnju”, pozvao je Begzić.

Predstavnike bivših radnika čudi što niko iz NLB ne traži uvođenje stečaja kao jedinog načina da se naplate, jer su odavno otuđeni svi pogoni stavljeni kao garancija za kredit, a ostalo je samo zemljište.

“Obilazimo institucije s predlogom oduzimanja preostale imovine kako bi svoja potraživanja namirili banka, radnici, dobavljači i država”, saopštili su oni.

Ostali bez otpremnina, ali ih dobili Marović i prijatelji

Ministarstvo finansija, tvrde bivši radnici, 9. jula 2009. za socijalni program 266 radnika Primorke izdvojilo je 909.450 eura.

“Spisak bez saglasnosti sindikata kreiraju rukovodioci preduzeća, interesna grupa radnika i stečajni upravnik Žarko Ostojić, pa mu dodaju svojih 17 prijatelja, uključujući i Marovića pod rednim brojem 14, kojima su dali 43.000 eura.

Za to niko nije odgovarao. Ne odustajemo od svojih prava, zakinuti smo za otpremnine”, poručili su Begzić i Rondović, predstavnici bivših radnika Primorke.

Galerija

Bonus video: