Smanjen manjak u državnoj kasi

0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2014. 17:50h

Deficit državnog budžeta na kraju prvog polugodišta 2014. godine iznosio je 55,8 miliona eura što je 1,6 odsto procijenjenog bruto - domaćeg proizvoda (BDP) saopšteno je juče iz Savjeta Centralne banke Crne Gore (CBCG). Ovogodišnji BDP projekotovan je na 3,6 milijardi eura.

Iz CBCG je nakon sjednica Savjeta (koji je usvojio makroekonomski izvještaj za prvih pola godine) juče saopšteno da je deficit niži u odnosu na isti period prethodne godine zahvaljujući većoj naplati poreskih prihoda.

„U prvoj polovini 2014. godine deficit tekućeg računa platnog bilansa je povećan za 5,6 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Pogoršanje salda tekućeg računa najvećim dijelom je rezultat povećanja spoljnotrgovinskog deficita i smanjenja suficita na računima primarnih i sekundarnih dohodaka. U robnoj razmjeni sa inostranstvom evidentan je i dalje visok nivo uvozne zavisnosti. Evidentan je rast priliva stranih direktnih investicija u posmatranom periodu. Prema preliminarnim podacima, neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 163,7 miliona eura ili 5,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine“, naveli su iz vrhovne monetarne institucije.

Izvještaj je pokazao da je za prvih pola godine povećan obim aktivnosti u šumarstvu, većini vidova saobraćaja. Veći je promet u maloprodaji, kao i vrijednost izvršenih građevinskih radova, a zabilježen je i rast dolazaka turista, dok je broj noćenja u padu.

„Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan, sa i dalje prisutnim visokim nivoom nekvalitetnih kredita“, rekli su u CBCG. Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za jun i jul u kojem je ocijenjeno da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Savjet je ocijenio da rastuća nelikvidnost realnog sektora i dalje predstavlja ključnu ranjivost crnogorske ekonomije.

Usvojen je izvještaj o kretanju cijena za drugi kvartal 2014. godine u kome je konstatovano da je inflacija od aprila do kraja juna zabilježila rast od 0,7 odsto, te da je to specifičnost u regionu i u zemljama EU.

Bonus video: