Smanjiće se troškovi procedura carinjenja

Goran Šćepanović iz Ministarstva ekonomije istakao je da je Crna Gora kao indikativni datum za primjenu ovog koncepta odredila 2024. godinu
80 pregleda 1 komentar(a)
Single Window, Foto: Savo Prelević
Single Window, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2017. 07:12h

Primjenom koncepta jednog prozora (Single Window) podaci potrebni za carinjenje robe moći će se podnijeti elektronski i to samo jednom, što će poslovnoj zajednici smanjiti vrijeme i troškove potrebne za okončanje procedura za carinjenje robe, saopštio je direktor Uprave carina Vladan Joković.

“Istovremeno se i na strani države ostvaruju benefiti u vidu efikasnijeg angažovanja ljudskih resursa i povećanja naplate dažbina. Ovo je od suštinske važnosti, ako se ima u vidu da svaki ekstra dan zadržavanja robe na granici znači smanjenje obima trgovine“, rekao je Joković na konferencija na kojoj je predstavljen koncept jednog prozora.

Goran Šćepanović iz Ministarstva ekonomije istakao je da je Crna Gora, kao članica Svjetske trgovinske organizacije, u obavještenju Sekretarijatu ove organizacije, kao indikativni datum za primjenu ovog koncepta odredila 2024. godinu.

“Svjesni činjenice da su za implementaciju ove obaveze neophodna značajna finansijska sredstva, Nacionalni komitet za trgovinske olakšice, koji je formiran u maju 2015, aktivno radi na identifikovanju programa donatorske podrške za realizaciju prioritetnih aktivnosti”, naglasio je Šćepanović.

Violana Konor-Lency, menadžerka Grupacije Svjetske banke, kao glavnog donatora u implementaciji mjera trgovinskih olakšica, govorila je o značaju analize propisa i poslovnih procesa, ali i rizika, što je sveukupno potrebno sagledati kada je riječ o ovom kontekstu, saopšteno je iz Uprave carina.

Potpredsjednica Privredne komore, Ljiljana Filipović istakla je da će se konceptom postići i veća transparentnost u radu državnih organa.

Bonus video: