Smijenjen načelnik Poreske uprave u Pljevljima

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša smijenio načelnika pljevaljske područne jednice Vladu Milinkovića zbog mogućeg konflikta interesa. Milinković je i član borda direktora Rudnika uglja
548 pregleda 5 komentar(a)
Vlada Milinković, Foto: Rudnik uglja
Vlada Milinković, Foto: Rudnik uglja
Ažurirano: 18.10.2018. 19:13h

Direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša smijenio je 25. septembra načelnika područje jedinice PU u Pljevljima Vladu Milinkovića, a prošle sedmice ga i prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da bi ta institucija ispitala mogući sukob interesa, potvrđeno je „Vijesti“ iz nekoliko izvora.

„Tačno je da sam se kao direktor PU obratio Agenciji za sprečavanje korupcije zahtjevom za provjeru osnovanosti sumnje da se Vlade Milinković nalazi u konfliktu interesa, imajući u vidu da on, kao državni službenik, prima naknadu po osnovu članstva u Odboru direktora Rudnika uglja Pljevlja“, saopštio je Mugoša „Vijestima“.

Bivši načelnik pljevaljske područne jedinice PU od kraja avgusta postao je član odbora direktora Rudnika uglja, višegodišnjeg poreskog dužnika, ali to nije prijavio Agenciji za sprečavanje, već je nastavio da obavlja funkciju načelnika u važnoj državnoj službi. Milinković, koji je predsjednik opštinskog odbora u Pljevljima i član glavnog odbora DPS-a ignorisao je zakonsku obavezu da prijavi sukob interesa između dvije funkcije koje je nastavio da obavlja.

Za vršioca dužnosti načelnika područne jedinice PU u Pljevlja, Mugoša je imenovao Snežanu Vuković, a u međuvremenu zatražio i od ministra zdravlja Kenana Hrapovića da se provjere nalazi i mišljenja izabranog ljekara Milinkovića, kao i izještaj za obračun naknade zarade za vrijeme bolovanja.

Milinković je juče u telefonskom razgovoru saopštio „Vijestima“ da će tražiti mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije i provjeriti da li je u konfliktu interesa ili ne i sa kojom funkcijom.

„Sve će biti usklađeno sa zakonom“, dodao je Milinković, i napomenuo da zaista ima zdravstvenih problema.

On je uložio prigovor na odluku direktora PU o njegovoj smjeni, što znači da je i danas zvanično zaposleni u PU i primiće nakon septembarske i oktobarsku platu.

Članom 80. Zakona o državnim službenicima propisano je da državni službenik ili namještenik ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa privrednog društva. To je prema odredbama istog zakona jedino moguće ako se radi o javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom preduzeću gdje je država ili opština vlasnik.

Milinković u periodu od 3. septembra do 21. septembra ove godine, prema dostupnim informacijama, nije ni dolazio na posao niti je svog pretpostavjenog,direktora PU Mugošu, obavještavao da se nalazi na bolovanju.

„Obratio sam se Ministarstvu zdravlja zahtjevom za provjeru nalaza i mišljenja izabranog doktora i Izvještaja za obračun naknade zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad izdatih od strane izabranog doktora, zbog sumnje da je Milinković neosnovano koristio bolovanje, imajući u vidu da je on u tom periodu aktivno učestvovao u radu Odbora direktora Rudnika uglja“, kazao je Mugoša.Bitna profesionalnost, a ne pripadnost partiji

„Vijesti“ su pitale Mugošu da li strahuje da bi mogao imati problema od najvišeg vrha partije imajući u vidu smjenu načelnika područne jedinice, a potom i prijavu Agenciji koju podnio protiv svog saradnika. Mugoša je kazao da nije bitna partijska pripadnost, već da se poštuju principi PU u njenom radu.

„PU na čijem sam čelu pri odabiru svih službenika, a posebno onih koji obavljaju rukovodeće poslove, afirmiše principe profesionalnosti, posvećenosti i odgovornosti. Osobe koje ove kriterijume ne ispunjavanju nikako ne mogu biti dio menadžmenta PU, bez obzira na partijsku pripadnost, pa čak i njihovu visoku poziciju u partiji, kojoj i sam pripadam, kao što je to slučaj sa Milinkovićem”, kazao je Mugoša.

On je dodao da ne očekuje da će odluka izazvati negativne reakcije.

Bonus video: