Smolović: Slijedi bankrot Zigme

Prijavljena potraživanja za oko 50 povjerilaca preduzeća iznose 2,28 miliona eura
266 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.07.2016. 18:25h

Odbor povjerilaca nikšičkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (Zigma) nije prihvatio plan reorganizacije koji je predao Božidar Vučinić, bivši izvršni direktor tog preduzeća i jedan od trojice većih akcionara.

Kako je “Vijestima” kazao stečajni upravnik Zigme Dragan Smolović predloženi plan reorganizacije je odbijen i nakon pravosnažnosti te odluke slijedi proglašenje bankrota, a zatim prodaja imovine preduzeća.

U Zigmu je stečaj uveden u novembru prošle godine, a prijavljena potraživanja za oko 50 povjerilaca iznose 2,28 miliona eura. Zigma najviše duguje bankama - Komercijalnoj, Hipotekarnoj i Prvoj, i to 1,9 miliona. Priznata potraživanja za oko 30 radnika, koji su uvođenjem stečaja ostali bez posla iznose 114,8 hiljada eura.

Zavod za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize osnovan je 1959. godine kao Zavod za ispitivanje građevinskog materijala koji je označavao i njegovu osnovnu djelatnost. Zavod 20 godina kasnije proširuje obim poslova na geotehničke radove, a 2006. i na hemijske analize.

Posljednjih 15-ak godina bio je u vlasništvu Staniše Bakrača, vlasnika firme Bast commerce, koji predstavništva ima u Srbiji (Beograd) i u BiH (Gacko).

Bonus video: