Snižen rejting partnera za drugi blok TE Pljevlja

Kreditni rejting pao zbog niske cijene struje na tržištu EU
0 komentar(a)
te pljevlja_1, Foto: G.MALIDŽAN
te pljevlja_1, Foto: G.MALIDŽAN
Ažurirano: 29.06.2015. 19:35h

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting češkoj energetskoj kompaniji ČEZ.

Mediji prenose da takva odluka nije neočekivana, jer su prognoze u ranijim izvještajima Moody'sa bile nepovoljne po češku kompaniju još prije dvije godine, a prema riječima ČEZ-ovog portparola Ladislava Kriza, u tom periodu nijesu promijenjene ni okolnosti na tržištu energetike.

ČEZ-ova kompanija Škoda izabrana je za prvorangiranu za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja koja bi koštala 338 miliona.

Kriz je podsjetio da je Moody's ranije snizio rejtinge i nekim drugim velikim energetskim kompanijama u Evropi, poput EDF-a, E.ON-a i Fortuma.

"Osim što su nam snizili kreditni rejting na A3, Moody's je naše izglede unaprijedio u stabilne, što znači da nam se rejting neće dalje mijenjati ako uslovi na tržištu ostanu isti", rekao je Kriz.

Moody's je za jedan poen snizio rejting ČEZ-u zbog, kako su pojasnili, stalno niskih veleprodajnih cijena električne energije što potkopava profit kompanije.

Cijene energije su se, kako ocjenjuje agencija, stabilizovale od prošle godine, ali se očekuje da one neće značajnije rasti, te da će nastaviti da ograničavaju profit ČEZ-a. Moody's očekuje da će se taj indikator stabilizovati do kraja tekuće decenije.

"Pritisak na profitabilnost poslovanja ČEZ-a će se povećati zbog promjena u politici dividendi", navodi Moody's i dodaje da bi ČEZ trebalo da sprovede veliki investicioni program te da bi trebalo da od 2016. godine uspostavi pozitivan tok novca. Značajniji pomaci, međutim, ne očekuju se prije 2018. godine.

Početkom juna regulatorna energetska agencija Bugarske je kaznila ČEZ zbog kršenja energetskih zakona i mora da plati 285 hiljada eura. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja prati postupak u vezi sa tenderom za izgradnju drugog bloka, navode da je ČEZ sklon kršenju zakona i da ne može biti strateški partner.

Bonus video: