SNP neće podržati rebalans budžeta, Vlada nema većinu

Milić poručio da zaključci Skupštine, koje je predložio SNP, ne znače da se država miješa u dugove KAP-a i Elektroprivrede
44 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 15:01h

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je “Vijestima” da ta partija neće podržati rebalans budžeta koji podrazumijeva da se dugovi Kombinata aluminijuma za struju namire iz državne kase, tvrdeći da ih na to obavezuju i skupštinski zaključci.

Zaključke o KAP-u, koje je većina u Skupštini usvojila krajem aprila, predložio je SNP, a podržao DPS.

Premijer Milo Đukanović je izjavio u srijedu da nemaju dogovor sa SDP–om o rebalansu budžeta, ali da računa na druge partije, aludirajući na SNP jer se pozvao na zaključak Skupštine koji podrazumijeva da se riješi pitanje neplaćene struje.

Na pitanje “Vijesti” da li zaključak SNP -a znači da se plaća struja i u kojem iznosu ili su sugerisali na prebijanje dugova jer EPCG duguje državi za poreze i doprinose, Milić je odgovorio da zaključak ne podrazumijeva na bilo koji način direktno uključivanje države u međusobne odnose KAP -a i EPCG.

“Sa druge strane, ne postoji nijedan razlog da se evidentirani poreski dug KAP-a prema državi kompenzuje. Država može da ponudi da se po istim uslovima kao i za ostale poreske dužnike obezbijedi plaćanje duga u više mjesečnih rata”, poručio je Milić.

Žugić i Milić

On je kazao da očekuje da rukovodstvo EPCG obavijesti javnost ko im je iz Vlade omogućio da ne plaćaju poreze i doprinose za skoro dvije godine, odnosno, da li postoji neki Vladin dokument ili se radi isključivo o njihovom delikventnom ponašanju.

“Značajno je saznati ko je od najznačajnijih državnih funkcionera obećao predsjedniku Vlade Italije da će dug za struju KAP-a platiti država Crna Gora”, istakao je Milić.

On je dodao da njegova partija ne podržava ni nova zaduženja ukoliko bi se taj novac trošio za KAP, bilo da ti predlozi dolaze iz Vlade ili Skupštine.

“Za očekivati je da rebalans bude podržan od onih koji su potpisali tragično štetan po interese države ugovor o poravnanju i iz njega proistekle garancije u iznosu od 132 miliona eura. Kada su nas mogli na takav način zajedno zadužiti neka sada glasaju i rebalans koji bi bio jasan javan prikaz zloupotreba koje su vezane za KAP”, naglasio je Milić.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kazao je “Vijestima” da ta partija neće podržati rebalans budžeta

“Ne preza i da sam sebe demantuje za manje od 24 časa samo kako bi stvorio privid da je sve u redu. Ali, to je problem onih koji su ga glasali. Striktno sprovođenje svih zaključaka jedini je način da se riješi katastrofalna situacija u koju nas je dovela Vlada DPS-a, SDP-a i manjinskih stranaka. Treba nam nova Vlada bez obzira da li se će se zvati koncentraciona, tehnička ili ekspertska. Najvažnije je da ona zaustavi pogubnu politiku aktuelne Vlade, a to je prebacivanja tereta svojih grešaka na sve građane”, ocijenio je Milić.

On je dodao da bi “bilo realno da rebalans dođe na dnevni red 13. jula i da tada bude prilika da se prisustvuje padu Vlade”.

“Bilo bi nemoralno ukoliko bi jedino ceh za ovakvo vođenje ekonomske i u njenom sklopu politike javnih finansija platio ministar finansija Radoje Žugić”, smatra Milić.

U Demokratskom frontu su ponovili stav da ne podržavaju da se novcem građana izmiruju dugovi KAP -a

“Uz to, sredinom jula Skupština bi trebalo da raspravlja o Vladinoj analizi ostvarenja budžetskih prihoda u odnosu na one planirane ovogodišnjim budžetom. Tek tada bi se moglo raspravljati o potrebi usvajanja rebalansa. Ako se ostvarilo povećanje poreskih prihoda u odnosu na plan onda mora doći do povećanja izdataka za socijalna davanja, dječije dodatke, tuđu njegu i pomoć, lične invalidnine, subvencije za električnu energiju za domaćinstva sa najnižim primanjima, otpremnine za tehnološke viškove i izvršenje obaveza po osnovu obeštećenja za nepravedno oduzetu imovinu”, kazao je Milić.

Pozitivna i Front kažu ne ruskim dugovima, obećao i SDP

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kazao je “Vijestima” da ta partija neće podržati rebalans budžeta.

“Dogodilo se ono na što smo upozoravali, a to je da će dugove KAP-a plaćati poreski obveznici. Pokazuje se da je ova Vlada dosljedna samo u jednoj stvari, a to je da sve ekonomske probleme rješava prevaljivanjem opterećenja na teret građana. Pozitivna neće podržati niti takav pristup, niti ovaj konkretni predlog kojim bi se državni budžet opteretio sa 61 milion eura” rekao je Tuponja.

U Demokratskom frontu su ponovili stav da ne podržavaju da se novcem građana izmiruju dugovi KAP -a, kao i da treba utvrditi krivičnu odgovornost onih koji su doveli do te situacije.

Iz SDP-a je javno obećano da neće podržati rebalans sa dugovima koje je ruski CEAC nagomilao. Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je nedavno rekao da nije prihvatljivo da se dug KAP-a za struju plaća iz budžeta.

Galerija

Bonus video: