SNP pozvao opštinu da se izbori za imovinu u „Budvanskoj rivijeri”

Odbor SNP u Budvi pozvao je Opštinu da pokrene spor protiv hotelske grupe “Budvanska rivijera”, ranije HTP “Budvanska rivijera” AD, kod Međunarodnog suda u Strazburu, sa ciljem da povrati svoju imovinu u toj kompaniji.
0 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2011. 17:45h

U saopštenju te partije objašnjeno je kako se “postupak pokreće u cilju zadovoljenja odrednica iz ugovora o uspostavljanju svojinskih prava po osnovu identifikacije državnog kapitala između Opštine i HTP “Budvanska rivijera””.

Ugovor od 30. januara 1996

“Članom 4 tog ugovora od 30. januara 1996. definisano je da ukupna sredstva Opštine, identifikovana kao državni kapital u HTP “Budvanska rivijera”, na dan 31. decembar 1995. iznose 184.863.622 njemačkih maraka. Stavom dva istog člana navodi se da se, po osnovu navedenih sredstava, uspostavlja pravo svojine Opštine i pravo upravljanja u odgovarajućem procentu vrijednosti preduzeća”, navode iz SNP.

Pojašnjavaju da se članom pet tog ugovora precizira da su ugovorne strane saglasne da se Opštini po osnovu državnog kapitala izda odgovarajući broj običnih upravljačkih dionica.

“Članom tri se navodi da je vrijednost kapitala utvrđena u sljedećim iznosima - po osnovu obnove poslije zemljotresa uloženo je 131.104.078, po osnovu valorizacije dijela gradsklog građevinskog zemljišta 31.496.430, a neplaćene naknade za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta 10.647.960, sredstva ulagana preko fonda za nerazvijena područja su u iznosu 9.366.154, dok sredstva ulagana po osnovu neplaćene boravišne takse iznose 2.250.000 maraka.

Za sva ulaganja postoje odluke Skupštine opštine Budva, rješenja opštinskog komiteta za urbanizam, kao i tabelarni pregled Montenegrobanke Podgorica i filijale Budva”, navode u SNP.

Ističu da su sudovi Crne Gore presudili da je tužba Opštine neosnovana, a da nijesu našli za shodno da u svojstvu svjedoka saslušaju drugopotpisnika ugovora, tadašnjeg direktora preduzeća.

"Hoteli “Budvanske rivijere” prodati su po nerealno niskim cijenama"

“Tokom sudskog procesa nije dokazano da je ugovor ništavan. Hoteli “Budvanske rivijere” prodati su po nerealno niskim cijenama, sa ogromnim zemljištem i javnim stazama, koje to više nijesu. Preduzeće namjerava da nastavi prodaju imovine u koju je Opština uložila ta sredstva. Sekretarijat za zaštitu imovine mora da iskoristi mogućnost koju Opština ima, da se, nakon što je iskoristila sve pravne mogućnosti u Crnoj Gori, sada obrati Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, a radi zaštite imovine koju je unijela u “Budvansku rivijeru””, tvrdi SNP.

Bonus video: