Socijaldemokrate Radunoviću: Na računu Aerodroma je 21 milion eura, to je konkretan finansijski doprinos državi

"Sudbina nacionalnog avioprevoznika, u slučaju koncesije, bila bi neizvjesna..."
5 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 11.09.2018. 15:54h

Socijaldemokrate Crne Gore su danas saopštile da je dobit Aerodroma Crne Gore (ACG) od osnivanja 94 miliona eura.

Iz te partije su reagovali povodom današnje izjave ministra finansija Crne Gore, Darka Radunovića u kojo je on između ostalog poručio da je "od Aerodroma u budžet za deset godina došlo 6,3 miliona eura dividende."

"Kada govorimo o rezultatima poslovanja Aerodroma Crne Gore, inače najuspješnijih u regionu, bitno je sagledati sve činjenice. Dobit ACG u periodu od 2003. do 2017. godine iznosila je 39 miliona eura, a 55 miliona eura dato je nacionalnom avioprevozniku, Montenegro Airlines-u. Podsjećamo, sudbina nacionalnog avioprevoznika, u slučaju koncesije, bila bi neizvjesna. U istom periodu isplaćeno je 70 miliona eura obaveza prema državi, 5,3 miliona eura na sponzorstva, a 3,6 miliona eura za low cost kompanije. Trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi. Aerodrom u Podgorici 2017. godine zabilježio je najveći rast u regionu, i to od 20%. U prvom polugodištu 2018. godine zabilježen je rast od 25%, a broj putnika u istom periodu povećan je za 15% u odnosu na prošlu godinu", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Oni su poručili Radunoviću da ih ne čudi ni informacija da Internacionalna finansijska korporacija (IFC) podržava model koncesija, uzevši u obzir da će oni od ovog posla zaraditi najmanje milion eura.

"Pa ipak, kada govorimo o finansijskom poslovanju ACG i prilivima u budžet, bitno je obratiti pažnju na sve, a ne samo na jedan pokazatelj. Sagledavši ih, pitamo Vas samo jedno – koja se još kompanija može pohvaliti ovakvim rezultatima?", zaključuje se u saopštenju Socijaldemokrata.

Bonus video: