Socijalni savjet: EPCG da preispita zahtjeve za poskupljenje

Predstavnici i sindikata i poslodavaca su monopolskim ocjenili položaj i EPCG i Jugopetrola.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 20:38h

Socijalni savjet je predložio menadžmentu Elektroprivrede Crne Gore da preispita zahtjev Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) prema kojem bi, ukoliko bude usvojen, struja za domaćinstva i mala i srednja preduzeća trebalo da poskupi za 79 odsto.

Na sjednici Socijalnog savjeta, kojom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, zaključeno je bi “bilo svrsishodno” i da RAE razmotri metodologiju prema kojoj EPCG obračunava struju te da bi to preduzeće prije nego predloži poskupljenje trebalo da dobije podršku svog Odbora direktora.

Socijalni partneri su raspravljali o najnovijem usklađivanju maloprodajnih cijena naftnih derivata i najavljenog povećanja cijene električne energije, a sjednici su prisustvovali i predstavnici RAE, Jugopetrola, EPCG i Unije slobodnih sindikata.

Zamjenik direktora RAE Pero Vučković je rekao da je Agencija već procjenila da je zahtjev EPCG pretjeran i nerealan ali da imaju zakonski rok da se o njemu izjasne do kraja februara.

Predstavnici i sindikata i poslodavaca su monopolskim ocjenili položaj i EPCG i Jugopetrola, koji je povećanjem cijena takođe učinio “udar” na i već slabe kućne budžete građana Crne Gore.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je osudio najavu poskupljena struje i rekao da većinski paket akcija EPCG mora ostati u rukama države, kako “Crna Gora ne bi bila rob kapitala”.

"RAE treba da razmisli da li može sama da odlučuje o ovako značajnim pitanjima", kazao je.

Kad cijene padaju u svijetu u Crnoj Gori se duplo povećavaju

Generalni sekretar USS Srđa Keković je rekao da njihova istraživanja pokazuju da građani Crne Gore plaćaju najskuplju struju u regionu te da njihova platežna moć ne može da izdrži još jedan udar na kućni budžet. On je rekao i da ne razumije formulu po kojoj Jugopetrol obračunava cijenu naftnih derivata, jer “kada te cijene padaju u svijetu u Crnoj Gori se duplo povećavaju”.

Predstavnik Jugopetrola je rekao da to preduzeće ne formira samo cijenu goriva te da bi volio da bude optimista kad je smanjenje cijena u pitanju, ali da to može da bude svega nekoliko centi u narednom periodu, ali da ni to ne zavisi od Jugopetrola te da oni nemaju monopolski položaj.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović je bio kategoričan da “do poskupljenja struje ne smije doći i o tome nema šta da se priča” jer bi se postavilo pitanje opstanka malih i srednjih preduzeća.

"EPCG shvata šta znači taj namet i ne treba da gubimo vrijeme i pričamo o poskupljenju već da se koncentrišemo na smanjenje cijene struje" kazao je Mitrović.

EPCG kao u raju

Potpredsjednik Unije poslodavaca Dragiša Boričić kazao je da je, zahvaljujući monopolskom djelovanju, poslovanje koje je EPCG sebi omogućila “fenomenalno poslovanje kao u raju” ali da ono nije tržišno.

"Kako će privreda da istrpi toliko povećanje troškova, mi ne možemo reducirati poslovanje za toliki postotak i tu bitku smo već sad izgubili", kazao je Boričić.

EPCG već sad, kako je rekao, najavljuje da će redovnim platišama smanjiti račune za pet odsto, a Boričić tvrdi da je taj dio unaprijed uračunat u cijenu.

"Hvala vam na takvim benefitima, ali nam ne treba. Da li mi, kao privrednici, imamo pravo na pokriće troškova gubitka u poslovanju kao oni što imaju na mreži, i ko nama to može nadoknaditi? Ja ovo ne razumijem. Ajte, molim vas - kategorija rezervisana za neplaćena potraživanja! To je fenomenalno poslovanje, kao u raju", kazao je Boričić.

On je zamolio RAE da obrati pažnju na troškove na koje se poziva EPCG i da se utvrdi na šta se oni odnose.

Bonus video: