Socijalni savjet precizira uslove pod kojima radnik može dobiti otkaz

Iz Ministarstva rada je ocijenjeno da sadašnja rješenja predstavljaju prepreke u poslovanju budući da su uslovi za otkaz definisani OKU-om koji je istekao prije godinu i po
1 komentar(a)
Socijalni savjet, Foto: Savo Prelević
Socijalni savjet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.02.2014. 19:42h

Razgovori sindikata o usaglašavanju odredbi Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) narednih dana mogu, konačno, rezultirati potpisivanjem tog dokumenta. Na taj način bi se zaposlenima vratila prava koja su izgubili zbog nevaženja ovog akta i izbjegla bi se potreba za izmjenama Zakona o radu koju se predlagali poslodavci i Vlada.

Ministar rada i predsjednik Socijalnog savjeta Predrag Bošković kazao je nakon sjednice Savjeta, koja je opet bila zatvorena za medije, da su Unija slobodnih sindikata (USS) i Savez sindikata (SSCG) počeli razgovore kojim bi trebalo da budu definisani uslovi otkaza ugovora o radu.

Unija poslodavaca (UPCG) od decembra, kada je počela primjena odrebe Zakona o radu po kojoj poslodavaca ne može duže od 24 mjeseca da zapošljava istog radnika na određeno vrijeme, predlaže izmjene Zakona.

Iz Ministarstva rada je ocijenjeno da sadašnja rješenja predstavljaju prepreke u poslovanju budući da su uslovi za otkaz definisani OKU-om koji je istekao prije godinu i po. Bošković je ocijenio da je Zakon iz 2008. godine bio mnogo bolji i da je davao jednostavniji okvir da se razdvoji rad od nerada. Taj zakon je 2011. godine promijenjen upravo zato što je previše bio na strani poslodavaca i omogućavao im da bez ograničenja zapošljavaju na određeno. Sa sadašnjim Zakonom, kako je kazao, “najgore su prošli poslodavci”, ali Bošković nije objasnio zašto.

Rad na neodređeno, kazala je generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović, nije problem poslodavcima ako im se omogući da lakše otpuštaju.

“OKU treba da uredi način prekida radnog odnosa i potrebno je vrijeme da vidimo da li bi ta rješenja odgovarala svijetu kapitala”, kazao je Zogović

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević kazao je da nikome nije cilj da stvara uslove u kojima će oni koji ne rade i ne zaslužuju svoja radna mjesta da opstaju na njima. Bez primjene novih odredbi OKU-a za predstavnike USS nema izmjena Zakona o radu. Zamjenik generalnog sekretara USS Vukašin Zogović rekao je da očekuje da će taj dokument uskoro biti potpisan te da tek nakon što protekne određeno vrijeme primjene i ako ona ne bude povoljna, može da se razmatra inicijativa o izmjeni Zakona o radu.

“OKU treba da uredi način prekida radnog odnosa i potrebno je vrijeme da vidimo da li bi ta rješenja odgovarala svijetu kapitala”, kazao je Zogović.

Dogovoreno je i da se formira komisija za sprečavanje zloupotreba prava na bolovanje jer zbog nepostojanja OKU, to sada nije uređeno.

Bonus video: