Solana procijenjena na 163 miliona: Oglas za prodaju iduće sedmice

Objekti i administrativno proizvodni prostor vrijede 5.019.450 eura, zemljište van proizvodnog prostora 157.513.372 eura, dok postrojenja, oprema, inventar, zalihe soli i vozni park vrijede 837.720 eura
369 pregleda 4 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2018. 16:35h

Imovina ulcinjske solane “Bajo Sekulić” vrijedi 163.370.542 eura, a ta nova procjena sačinjena je za potrebe Privrednog suda i stečajne uprave preduzeća, kojom rukovodi upravnik Žarko Ostojić, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Ekspertski tim u kojem su bili Omer Markišić, Vesna Nikčević, Rade Mijović, Nada Marstijepović i Mihailo Mijušković procijenio je da objekti i administrativno proizvodni prostor vrijede 5.019.450 eura, zemljište van administrativno proizvodnog prostora 157.513.372 eura, dok postrojenja, oprema, inventar, zalihe soli i vozni park vrijede 837.720 eura. Kompleks solane obuhvata oko 14 miliona kvadrata zemljišta u zaleđu Velike plaže.

Prvobitna procjena imovine bila je 257 miliona, a na posljednjem pokušaju prodaje oko 150 miliona.

Stečajni upravnik Ostojić kazao je juče „Vijestima“ da je nova procjena urađena zbog pauze od tri i po godine u oglašavanju prodaje imovine stečajnog dužnika.

“Tokom sljedeće sedmice biće objavljen novi oglas za prodaju imovine po sada procijenjenoj vrijednosti“, dodao je Ostojić.

Ukupni dugovi stečajne kompanije iz Ulcinja su, prema riječima upravnika, veći od pet miliona eura.

Stečajni postupak u ulcinjskoj firmi, čiji je većinski vlasnik ZIF Eurofond, pokrenut je u prvoj polovini 2005, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije Solane trajao je od početka 2006. godine.

Kako Plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u stečaju od 2011. godine. U kompaniju je 2005. uveden tzv. programirani stečaj zbog duga od svega 13 hiljada eura, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem radnika.

Prethodno je propalo čak 14 sudskih prodaja imovine stečajnog dužnika u Privrednom sudu.

Prvobitna procjena imovine Solone od ove najnovije bila je veća zbog toga što je ranija zemljište ulcinjske Solane imalo kategoriju gradskog građevinskog, dok se sada na toj lokaciji planira mogući park prirode.

Vlada je nedavno usvojila informaciju o projektu “Finalizacija studije zaštite područja ulcinjske Solane”. Ta studija će biti proslijeđena Opštini Ulcinj, nakon čega će biti stečeni uslovi za proglašenje solane parkom prirode.

Zbog sporne skupštinske odluke donijete glasovima opozicije i dijela tadašnje vlasti - SDP-a, ljeta 2012, kada je izmjenom prostornog plana onemogućena “urbanistička i svaka druga valorizacija nepokretnosti” Solane, Eurofond je 2014. podnio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu predstavku protiv države. Ustavni sud je, međutim, naknadno tu odluku parlamenta stavio van snage, tako da zemljište i dalje formalno ima status gradsko-građevinskog.

Interesuje se firma iz Francuske, specijalizovana za nacionalne parkove

Kako saznaju „Vijesti“, investitori iz Francuske interesuju se za preuzimanje imovine i gazdovanje posjedima ulcinjske firme. Riječ je o kompaniji koja je specijalizovana u Evropi za gazdovanje nacionalnim parkovima.

Teritorija ulcinjske Solane je stanište za ptice od međunarodnog značaja i kao takva ima zaštitu. Nacionalni parkovi Crne Gore Solanom upravljaju i obezbjeđuju imovinu od 24. avgusta 2015. u skladu sa zaključcima Vlade i ugovorom sa stečajnom upravom. Prema tom ugovoru, Nacionalni parkovi stečajnoj upravi svakog mjeseca plaćaju zakup (kiriju) u iznosu od 2.000 eura. Ugovor je sklopljen u vrijeme kad je stečajni upravnik Solane bio Ognjen Jovović.

Bonus video: