Špadijer: Nema povećanja kamata, biće dovoljno gotovinskih kredita

"Dostigli smo rekordan nivo aktive od preko 554 miliona eura i 445 miliona depozita i prošlu godinu završili sa neto dobiti od skoro pet miliona, istakao je direktor Hipotekarne banke za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje"
6385 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Špadijer, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Nikola Špadijer, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2020. 21:43h

Hipotekarna banka ima dovoljno novca da građanima i dalje plasira kredite sa rokom otplate od osam godina, nakon što je Centralna banka od januara ograničila ponudu gotovinskih kredita. Siguran sam da se ove godine ne može očekivati nikakav negativan scenario po pitanju kreditne aktivnosti banaka i povećanja kamatnih stopa pod uslovom nastavka političke stabilnosti i rasta BDP-a.

To je u intervjuu za “Vijesti” kazao izvšni direktor Hipotekarne banke za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje Nikola Špadijer.

“Nedavnom emisijom obveznica u visini od osam miliona eura, banka je povećala svoj koeficijant adekvatnosti kapitala i stvorila snažne pretpostavke za dalju kreditnu aktivnost, tako da je naš najpopularniji gotovinski proizvod, XL kreditni paket i dalje dostupan građanima na rok otplate od osam godina”, precizirao je Špadijer.

Špadijer je kazao i da ne očekuju da će im biti potrebna eventualna dodatna dokapitalizacija, nakon što CBCG uradi procjenu imovine banaka.

On je naglasio da je banka dostigla rekordan nivo aktive od preko 554 miliona eura i 445 miliona depozita i prošlu godinu završila sa neto dobiti od skoro pet miliona eura.

Kako je Hipotekarna banka završila prošlu godinu?

Prethodna godina je bila rekordna u svim segmentima poslovanja. Dostigli smo rekordan nivo aktive od preko 554 miliona eura i 445 miliona depozita, a završili sa neto dobiti od skoro 5 miliona eura.To je godina u kojoj smo obnovili uspješno partnerstvo sa Crnogorskim Telekomom u dijelu najpopularnije platne kartice u Crnoj Gori, premium kartice. Podsjetio bih da smo odabrani od strane Fonda za zaštitu depozita kao pouzdan partner za isplatu garantovanih depozita dvaju banaka koje su prošle godine otišle u stecaj. Otvorili smo dvije nove poslovnice u elitnom kompleksu Portonovi i na Žabljaku.

Nikola Špadijer
Nikola Špadijer(Foto: Luka Zeković)

Kao što sam pomenuo, u decembru 2019. godine smo uspješno okončali treću emisiju subordiniranih obveznica od osam miliona eura koja će, uz dobit od skoro pet miliona eura, koju naši akcionari već tradicionalno reinvestiraju u jačanje kapitala banke, stvoriti pretpostavke za komotniju poziciju i izazove koji nas očekuju u narednom periodu.

Dakle, ostvariti ovakve rezultate u godini koja je bila izuzetno teška i stresna za bankarski sektor u Crnoj Gori je nešto na šta smo posebno ponosni.

Da li očekujete da se smanji interesovanje građana za gotovinske kredite, nakon što je CBCG ograničila tu vrstu proizvoda od januara?

Gotovinski krediti predstavljaju jedan od najpopularnijih vidova zaduženja građana u Crnoj Gori s obzirom da za tu vrstu kredita banke ne traže definisanje namjene, odnosno, načina potrošnje isplaćenog keša. Upravo zbog toga, ali i jednostavnosti i brzine procedure odobravanja kredita, smatram da će uvijek postojati snažno interesovanje građana za ovu vrstu kredita.

Činjenica je, međutim, da rok otplate kredita, a time i visina mjesečne rate, imaju veoma značajnu ulogu kod opredeljenja klijenata za odabir najpogodnijeg kreditnog proizvoda. Kao što ste rekli, od početka ove godine, ovu vrstu kredita na iole komotniji rok od osam godina, mogu plasirati samo banke sa zadovoljavajućim nivoom kapitala, dok će ostale banke biti prinuđene da svojim klijentima ponude rok otplate od maksimalnih šest godina.

Hipotekarna banka je nedavnom emisijom obveznica u visini od osam miliona eura, povećala svoj koeficijant adekvatnosti kapitala i stvorila snažne pretpostavke za dalju kreditnu aktivnost, tako da je naš najpopularniji gotovinski proizvod, XL kreditni paket i dalje dostupan građanima na rok otplate od osam godina.

Može li zbog najavljene globalne krize doći do smanjenja kreditiranja građana i privrede ili povećanja kamatnih stopa?

Globalne krize se često najavljuju, ali isto tako su često takve prognoze pogrešne, pa najava krize ne mora nužno značiti istu.

Nikola Špadijer
Nikola Špadijer(Foto: Luka Zeković)

Crna Gora ne može uticati na globalna dešavanja, ali može i mora da vodi računa o tome da eventualnu finansijsku krizu dočeka na najspremniji mogući način. Mišljenja sam da u tom smislu Centralna banka (CBCG) veoma efikasno radi svoj posao. Iako nepopularna i sama mjera ograničavanja gotovinskih kredita je, između ostalog, donesena s tim ciljem. Isto tako, i predstojeća procjena imovine banaka (AQR). Dakle, pod uslovom nastavka političke stabilnosti i rasta BDP-a, siguran sam da se ove godine ne može očekivati nikakav negativan scenario po pitanju kreditne aktivnosti banaka i povećanja kamatnih stopa.

Imate li procjenu hoće li Hipotekarnoj banci, nakon što CBCG završi procjenu imovine banaka (AQR), biti potrebna dokapitalizacija? Kako gledate na cijeli taj proces i vjerujete li da će AQR pokazati da je bankarski sistem stabilan?

Procjena kvaliteta aktive (AQR) će tokom ove godine biti veoma značajan projekat za sve banke u sistemu. Pripreme su već počele, očekujemo dalje informacije i instrukcije od CBCG, kako bismo projekat što kvalitetnije realizovali. Sve promjene dočekujemo spremno, pa tako i učešće u ovom projektu. Formiran je tim u banci koji će voditi projekat, očekujemo u narednim mjesecima i angažovanje reputabilnog provajdera koji će nas pratiti u tom projektu.

S obzirom da smo prethodne godine ostvarili rekordne finansijske rezultate, iz kojih smo značajan dio izdvojili za povećanje rezervi banke, kao i da smo krajem prošle godine povećali nivo kapitala emisijom obveznica, ne očekujemo nikakve probleme, kao ni potrebu za eventualnom dokapitalizacijom. Utisak koji imamo iz komunikacije sa ostalim bankama je sličan, svi se pripremaju za učešće u projektu i zajedničko mišljenje svih kolega je da će uspješna realizacija AQR projekta dodatno potvrditi da je bankarski sistem stabilan.

Rast od preko 30 odsto godišnje

Kakvi su planovi banke za ovu godinu? Šta ćete ponuditi klijentima?

Hipotekarna banka je u proteklih 10 godina rasla tempom od preko 30 odsto godišnje i dostigla nivo aktive koja je svrstava u red velikih sistemskih banaka u Crnoj Gori.

Sadašnji gabariti banke podrazumijevaju i odgovarajuće pomjeranje fokusa menadžmenta na unapređenje svih procesa koje bi na adekvatan način podržali ovaj rast. Pod ovim mislim prije svega na automatizaciju što većeg broja operacija i usvajanje novih standarda kako bi se na najbolji način pripremili za predstojeće izmjene zakonskih okvira koje će uređivati finansijsko tržište Crne Gore.

Pored ključnih, za javnost nevidljivih, projekata koji će garantovati banci neophodnu stabilnost, odlučni da unaprijedimo i osvježimo najbolje proizvode koji čine da nam svakog mjeseca svoje povjerenje pokloni preko novih 1.000 klijenata.

Već sam pomenuo Premium karticu koju planiramo da obogatimo novim funkcionalnostima. Proširenjem naše A liste gotovinski krediti do 20.000 eura biće dostupni još široj populaciji i to sa rokom otplate od osam godina.

Prvi digitalni novčanik u Crnoj Gori, aplikacija “moj novčanik, nastaviće da omogućava klijentima brže i udobnije plaćanje mobilnim telefonom i to uz niz pogodnosti. Sa partnerima iz Mastercarda i Visa International, nastavićemo da podstičemo korišćenje beskontaktnih i digitalnih plaćanja koji su sve popularniji u Crnoj Gori. S obzirom na to da banka nije dio neke strane grupacije i da svoje izvore sredstava crpi dominantno iz domicilnog stanovništva i privrede, nastavićemo da klijentima nudimo najkonkurentnije kamatne stope na štednju.

Bonus video: