Specijalno tužilaštvo izviđa elektranu Bradavac

Malu hidroelektranu u Andrijevici gradi brat gradonačelnika, a prijavom je obuhvaćen bivši ministar Kavarić i više funkcionera
148 pregleda 0 komentar(a)
Mojanska rijeka, Foto: Dinarskogorje.com
Mojanska rijeka, Foto: Dinarskogorje.com
Ažurirano: 05.09.2017. 19:40h

Krivična prijava, koju je 13. oktobra prošle godine NVO Perućica podnijela protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, bivšeg ministra ekonomije Vladimira Kavarića i još više lica nalazi se u fazi izviđaja u Specijalnom tužilaštvu (SDT), kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Iz SDT je “Vijestima” juče potvrđeno da su u fazi izviđaja osnovna i dvije dopune ove prijave kojima je obuhvaćeno više lica.

„Povodom navedenih krivičnih prijava u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet koji se nalazi u fazi izviđaja“, naveli su iz SDT.

Osnovnu prijavu, koju su podnijeli predstavnici NVO Perućica Milan Kastratović i Milutin Kočanović, odnosi se na mnogo nedoumica u vezi sa gradnjom male hidroelektrane (mHE) Bradavac u Opštini Andrijevica.

U prijavi Kastratović i Kočanović traže od tužilaštva da spriječi “očigledan kriminal koji ne donosi nikakvu korist državi i narodu, već naprotiv milionske direktne štete koje se prave bespotrebnim davanjem dotacija”, a sve na štetu prirodnog bogatstva koje će, kako tvrde, biti uništeno u kratkom vremenskom periodu.

Iz SDT su napomenuli da „u navedenom, kao i u svakom drugom predmetu, preduzimaju sve zakonom propisane mjere i radnje“.

Odobrenje za izgradnju mHE Bradavac u Mjesnoj zajednici Konjuhe dobio je Igor Mašović, brat gradonačelnika Andrijevice. Gradonačelnik Srđan Mašović kazao je ranije “Vijestima” da je njegov brat dobio odobrenje u skladu sa zakonom, kao i da on ne izdaje odobrenja. On je napomenuo da je prava adresa za izdavanjenje rješenja i odobrenja za elektrane Ministarstvo i napomenuo da SO Andrijevica samo odobrava planska dokumenta.

Prijava je podnijeta i protiv direktora Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodraga Čanovića, bivšeg sekretara Ministarstva ekonomije Igora Noveljića, bivšeg direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića, i još dvije osobe iz Agencije

Od te Agencije zainteresovana NVO nije mogla dobiti tražene informacije zbog čega su tužiocu prijavili bivšeg i sadašnjeg direktora.

Osnovnom krivičnom prijavom obuhvaćen je i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj, kojeg Kastratović i Kočanović sumnjiče da im “sa namjerom” nije omogućio pristup traženim informacijama.

Ministarstvo ekonomije je nakon podnošenja prijave prošle godine saopštilo da su uradili sve u skladu sa važećom legislativom u ovoj oblasti, na javan i transparentan način, a nakon što se o tome izjasni tužilac, zadržaće pravo da pokrenu postupak pred nadležnim organima za zaštitu svojih prava.

Trećom dopunom krivične prijave, zavedenom prije nešto više od mjesec, Kastratović i Kočanović su prijavili odbornike Skupštine opštine Andrijevica, koji su odlukama, kako tvrde iz NVO Perućica, prekršili prostorni plan opštine Andrijevica, glasajući za odluku o Lokalnoj studiji lokacije „Mojanska rijeka“, koja nema utemeljenje u prostornom planu opštine, a koja je poslužila za donošenje odobrenja za izgradnju mHE na Mojanskoj rijeci.

Dopunom prijavili i novu ministarku

Posljednjom dopunom ova NVO prijavila je i novu ministarku ekonomije, Dragicu Sekulić i novog direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Nikolu Medenicu, zato što im “u više navrata nijesu omogućili pristup dokumentaciji”, na čiji pristup imaju pravo prema Zakonu, kao i što su se oglušili o Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodanom pristupu informacijama, “što navodi na zaključak da se vrši skrivanje dokumentacije”.

Iz Agencije su tek nedavno dobili dio dokumentacije ali u NVO Perućica nijesu zadovoljni i tvrde “da je i dalje nepotpuna”.

Prijavili su na kraju i načelnika Uprave za nekretnine PJ Podgorica, Predraga Femića, jer je donio rješenje za upis tereta na 8.273.750m2 za upis koncesije u KO Gornje Stravče, posjedovni list br.29, radi izgradnje vodozahvata za mHE Mojanska 3, a koji se nalazi na teritoriji opštine Podgorica, a da pri tom nije donesena nikava odluka o Studiji o lokaciji u SO Podgorica”.

Bonus video: