Sporazum Vlade i SAD: Pod lupom računi svih Amerikanaca u CG

Dvije države razmjenjivaće podatke o transferu novca američkih državljana u svim finansijskim institucijama u Crnoj Gori
5 komentar(a)
Duško Marković, Margaret en Uehara, Foto: Gov.me
Duško Marković, Margaret en Uehara, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.01.2018. 14:48h

Crna Gora i Sjedinjene Američke države (SAD) razmjenjivaće informacije o bankarskim računima i transferu novca američkih državljana na računima otvorenim u stranim bankama i drugim finansijskim institucijama u Crnoj Gori, uz uslov povjerljivosti i ograničenosti korišćenja tih informacija između Poreske uprave (PU) Crne Gore i Uprave javnih prihoda SAD. To je predviđeno predlogom Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade SAD na unapređenju ispunjavanja međunarodnih poreskih obaveza i sprovođenju FATCA, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

SAD 2012. odlučile da traže podatke zbog borbe protiv poreske evazije

SAD su 2012. godine usvojile Zakon o izvršenju poreskih obaveza u pogledu računa u inostranstvu (FATCA). Cilj tog propisa je sprečavanje utaje poreza, odnosno, obezbjeđivanje naplate poreza od poreskih obveznika SAD koji posjeduju novac na računima otvorenim u stranim bankama i drugim finansijskim institucijama. Sporazum između dvije države je potpisan u junu prošle godine. “Budući, da je u savremenim uslovima poslovanja povećana mogućnost poreske evazije jedan od osnovnih interesa poreskih administracija država ugovornica je da zaključenjem ugovora obezbijede pravni osnov za međunarodnu saradnju i razmjenu informacija o poreskim obveznicima, radi efikasne borbe protiv poreske evazije”, piše u obrazloženju zakona. Primjenom odredbi FATCA sporazuma neće se uspostaviti nove obaveze za korisnike računa, već će seotvaranje računa kod poslovnih banaka i dalje sprovoditi saglasno propisu Centralne banke Crne Gore, uz neophodnu propisanu dokumentaciju. Kada se sporazum ratifikuje finansijske institucije i Poreska uprava moraće da prilagode svoje informacione sisteme kao bi realizovale obeveze koje su definisane tim sporazumom “PU Crne Gore će sa svim informacijama dobijenim od Uprave javnih prihoda SAD-a, postupati kao sa povjerljivim informacijama i objelodaniće te informacije ako to bude neophodno za izvršavanje svojih obaveza predviđenih sporazumom”, piše u obrazloženju. Informacije koje se dostavljaju Upravi javnih prihoda SAD će se tretirati kao povjerljive i mogu biti objelodanjene samo osobama i institucijama (uključujući sudove i administrativna tijela) Vlade SADa koji se bave određivanjem, izvršenjem ili tužilačkim postupkom protiv, u vezi, sa, ili utvrđivanjem žalbenih postupaka u vezi sa saveznim porezima SAD. Te osobe ili institucije će koristiti informacije samo u tu svrhu i mogu objelodaniti informacije u postupcima javnih sudova ili u pravosudnim odlukama. Za sprovodenje Zakona o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Crne Gore i Vlade SAD na unapređenju ispunjavanja međunarodnih poreskih obaveza i sprovodenju FATCA nije potrebno bezbijediti npovac iz budžeta Crne Gore. Ne postoji potreba usaglašavanja crnogorskih zakona sa ovim ugovorom koji se potvrđuje.

Bonus video: