Sporno uvođenje stečaja u Dakiću

Dakićevci smatraju da je pogrešno primijenjeno materijalno pravo, kao i da će dobiti do 24, a ne 77 zaostalih zarada
1 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković
Milan Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2017. 19:55h

Predsjednik Koordinacinog odbora povjerilaca bivše fabrike „Radoje Dakić“ Milan Vukčević podnio je, u zakonskom roku, žalbu Apelacionom sudu na odluku Privrednog suda da pokrene stečaj u ovom preduzeću i zatražio da se ta odluka poništi.

„Šta znači uvođenje stečaja poslije 15 godina blokade računa, 11 godina od presude (u korist bivših radnika) i prestanka aktivnosti dužnika. Od 1.800 povjerilaca, oko 1.000 su danas penzioneri sa privremenim rješenjima, a preko 500 je preminulo. Smatramo da smo jedna od rijetkih država koja otvara stečaj protiv preminulih građana i penzionera“, naveo je Vukčević u žalbi.

On je ukazao na bitnu povredu pravila postupka, pogrešnu primjenu materijanog prava, pogrešno utvrđeno činjenično stanje i neutvrđivanje odlučnih činjenica.

„Privredni sud nije tražio da bude uređen predlog za pokretanje stečaja jer je podnesak nerazumljiv i nepotpun. Posebno treba tretirati i efekte koje bi sudski postupak u Privrednom sudu imao i na socijani status, budući da se radi o pravima (zaradama) iz radnog odnosa koji prema čl.123. Zakona o radu ne zastarijevaju“, istakao je Vukčević.

On traži od Apelacionog suda da omogići da se nastavi izvršni postupak u Osnovnom sudu kako bi bivši radnici mogli po osnovu pravosnažne presude da naplate zaostalih 77 mjesečnih zarada sa pripadajućim dažbinama.

„U parničnom postupku obaveze iznose 77 plata, a u stečajnom najviše do visine 24 prosječne zarade u Crnoj Gori“, naveo je Vukčević.

Stečaj je Privredni sud pokrenuo 8. decembra na zahtjev Poreske uprave zbog potraživanja u iznosu od 10,8 miliona eura. Bivšim radnicima je sumnjiv zahtjev Poreske uprave jer ona zbog drugih povjerilaca i ne može naplatiti taj dug.

Bonus video: