Sportski klubovi u blokadi, a imenjaci igraju

Novoosnovani klubovi ostaju bez dugova, ali se i dalje pozivaju na tradiciju ugašenih imenjaka
204 pregleda 3 komentar(a)
novac sport, Foto: Shutterstock.com
novac sport, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.01.2018. 17:57h

Poreska uprava će uzeti aktivnog učešća u izradi novog zakona o sportu i spremna je za svaku vrstu saradnje sa nadležnim ministarstvom kako bi se elminisale pojave da se osnivanjem novih klubova sa sličnim imenom izbjegava plaćanje obaveza ranijeg kluba, saopšteno je “Vijestima” iz ove institucije.

“Da bi se izbjegla situacija da se osnivaju sportski klubovi sa sličnim imenom kao što je situacija sa klubovima koji su prethodno zapali u finansijske probleme, a koji će pod novim imenom nastaviti takmičenje, neophodno je upravo prilikom registracije u Ministarstvu sporta spiječiti takve pojave u smislu da se ne dozvoli registracija klubu koji je faktički samo promijenio ime”, naveli su iz Uprave.

Oni nijesu mogli odgovoriti koliko za poreske obaveze duguju sportski klubovi i savezi.

Na spiskovima blokiranih pravnih lica Centralne banke nalazi se na stotine sportskih klubova, čija imena koriste neki novi klubovi oslobođeni ranijih dugova.

Osim za poreze, ti klubovi su najčešće ostajali dužni za zakupe sportskih terena, raznim dobavljačima,...

Iako su se “ponovo osnivali”, tim novim klubovima ne smeta da se pozivaju na tradiciju od nekoliko decenija i da nastave takmičenje u istom rangu kao i njihov stari imenjak.

Tako je, na primjer, u blokadi Fudbalski klub “Budućnost” već devet godina zbog duga od 91 hiljadu eura, a sada igra i baštini tradiciju od 93 godine AD Fudbalski klub “Budućnost”. Ni sadašnji FK “Sutjeska” nije onaj iz 1920. godine, jer je stari u blokadi već 16 godina zbog duga od 124 hiljade eura. I FK “Bokelj” je u blokadi već 12 godina zbog 32 hiljade eura duga, ali neki novi sada igra u drugoj ligi.

Košarkaški klub “Lovćen” izbjegao je da plati dug od 100 hiljada eura zbog čega je u blokadi već pet godina, ali sada novi KK “Lovćen basket” baštini njegovu tradiciju od 1947. godine.

Novi Odbojkaški klub “Budvanska rivijera Budva” u blokadi je mjesec dana zbog 16 hiljada eura, a njegov prethodnik OK “Budvanska rivijera BD” u blokadi je osam godina zbog 58 hiljada eura.

Odbojkaški klub “Budućnost” dužan je 117 hiljada eura već četiri godine, a njegovo mjesto u takmičenju zamijenio je OK “Budućnost Capital Plaza”.

KK “Jedinstvo Bijelo Polje” u blokadi je skoro godinu i po zbog 26 hiljada eura, a sada se takmiči klub koji je imenu dodao godinu osnivanje svog prethodnika “1950”.

Karate klub “Budućnost Podgorica” lani je slavio 50 godina postojanja, međutim to nije taj klub jer je KK “Budućnost” u blokadi već osam godina zbog duga od 66 hiljada eura.

Prošle godine se desio izuzetak jer je kažnjen Rukometni klub “Budvanska rivijera” jer je u toku sezone zbog izbjegavanja duga osnovan novi sa istim imenom koji je nastavio takmičenje i osvojio prvenstvo.

Na njega se žalio RK “Lovćen Cetinje”, iako su i oni to uradili prije osam godina kada je stari RK “Lovćen” ostao u blokadi zbog 80 hiljada eura. Ženski košarkaški klub “Budućnost” u blokadi je sedam godina zbog samo 3,1 hiljadu eura, ali njegov imenjak sada se takmiči umjesto njega...

Fudbalski klubovi iz Prve lige nemaju značajne dugove

Iz Poreske uprave je odgovoreno "Vijestima" da fudbalski timovi koji se takmiče u Crnogorskoj prvoj ligi - Sutjeska, Budućnost, Zeta, Mladost, Grbalj, Iskra, Kom, Rudar, Petrovac i Dečić, uglavnom redovno plaćaju porez.

"Na osnovu evidencije iz informacionog sistema Poreske uprave utvrđeno je da fudbalski klubovi koji obavljaju djelatnost u Crnoj Gori, a na koje se odnosi vaše pitanje, uglavnom uredno izmiruju poreske obaveze, te kod većine ne postoji poreski dug. Treba pomenuti da Fubalski klub Sutjeska koji je imao veći iznos poreskog duga, ali je isti obuhvaćen reprogramom na 20 godina odobrenim Opštini Nikšić od strane Ministarstva finansija u 2015. godini, te navedeni poreski obveznik u kontinuitetu uredno servisira dospjele anuitete i tekuće obaveze", navedeno je iz PU.

Bonus video: