Spriječiti smrt na radnom mjestu

Učesnici su podsjetili na smrtne slučajeva na gradilištima, Željezari Nikšić, Elektroprivredi, na pogibiju dva radnika Komunalnog preduzeća iz Podgorice koji su opravljali rasvjetu, česte nesreće sa povredama u Željazeri, fabrici oružja u Mojkovcu, nehumane uslove u KAP
152 pregleda 2 komentar(a)
Sindikat udruženje zaštite na radu, Foto: Dušan Bjelica UZNIR
Sindikat udruženje zaštite na radu, Foto: Dušan Bjelica UZNIR
Ažurirano: 16.12.2016. 08:10h

Iako postoji zakonska obaveza, svega četiri odsto crnogorskih poslodavaca ima procjenu rizika na radnom mjestu. U Crnoj Gori nema preciznih podataka koliko radnika gine na radnim mjestima ili se povrijedi.

To je saopšteno juče na konferenciji Udruženja zaštite na radu Crne Gore, na kojoj su sa Savezom sindikata i Unijom slobodnih sindikata potpisali sporazum o saradnji koji podrazumijeva zajedničko praćenje i podsticanje razvoja zaštite i zdravlja na radu, pružanje stručne pomoći, edukaciju javnosti, radnika i poslodavaca, analiza dostupnih podataka,...

Ovo udruženje ima 200 članova stručnjaka iz oblasti zaštite na radu. Od ove godine u saradnji sa EU i partnerima iz regiona i Velike Britanije sprovode program “Podizanje kapaciteta i jačanje uloge regionalnih građanskih organizacija u unapređenju uslova rada preko dijaloga sa javnim institucijama”.

Na jučerašnjoj konferenciji razgovarali su sa predstavnicima više sindikalnih organizacije i medija od kojih su čuli da se zakonske obaveze iz ove oblasti najčešće ne primjenjuju, od čega ginu zaposleni na radnim mjestima i zašto poslodavci ne primjenjuju mjere zaštite.

Učesnici su podsjetili na smrtne slučajeva na gradilištima, Željezari Nikšić, Elektroprivredi, na pogibiju dva radnika Komunalnog preduzeća iz Podgorice koji su opravljali rasvjetu, česte nesreće sa povredama u Željazeri, fabrici oružja u Mojkovcu, nehumane uslove u KAP,...

Predsjednik Sindikata građevinarstva Nenad Marković kazao je da godišnje u Crnoj Gori na građevinama gine od tri do pet radnika, i da je većinom riječ o radnicima angažovanim na “crno” koji nisu prošli obuku niti poslodavac koristi mjere zaštite. On je naveo i da imaju lošu saradnju sa nekim poslodavcima poput graditelja autoputa, kineskog CRBC, koji im već godinu i sedam mjeseci ne dozvoljava posjetu gradilištu.

Predstavnik sindikata Elektroprivrede Brano Milošević kazao je da njihovi radnici rade izuzetno teške i opasne poslove uz veliki pritisak javnosti.

“Svi traže da se kvar što prije otkloni i da dobiju struju. Naši radnici iz želje da što prije otklone kvar često rade i bez zaštite i mimo uputstva i tada se dese greške. Rade dužurstva i po 24 sata pa pada i koncentracija”, kazao je Milošević.

On je kazao da su sada sa poslodavcem završili mjere za zaštitu na radu za Termoelektranu Pljevlja što je EPCG koštalo 700 hiljada eura.

Predsjednik Udruženja Zdenko Janković kazao je da je osim zakona potrebno i postojanje svijesti da je potrebna zaštita na radnom mjestu, zbog čega će organizovati predavanja na tehničkim fakultetima i srednjim školama.

Bonus video: