SSCG danas odlučuje - milion eura ili prava radnika

Kao primjer zaposlenih koji trpe zbog nepostojanja OKU Srđa Keković je naveo radnike u trgovinama kojih ima oko 40.000, a sindikalno ih je organizovano svega oko 4.000
85 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 23:48h

Skupština Saveza sindikata Crne Gore odlučivaće sjutra da li će prihvatiti usaglašeni tekst Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), a ukoliko SSCG da zeleno svjetlo ovaj akti pravima radnika mogao bi biti usvojen već u srijedu na sjednici Socijalnog savjeta jer su ga ostale strane odavno prihvatile.

OKU je istekao i prestao da važi prije osam mjeseci i od tada su zaposleni u mnogo gorem položaju jer su im brojna prava uskraćena. Između ostalog, poslodavci nijesu više u obavezi da uplaćuju minuli staž što je propisivao OKU, ne znaju se precizni uslovi za otkaz ugovora o radu, plaćeno odsustvo, prekovremeni i noćni rad, šta čini minimalnu cijenu rada... Dok tog akta nema, radnici mogu da se oslone na kolektivne ugovore na nivou grane ili kolektiva, što je rijetkost, tako da većini ostaje Zakon o radu koji propisuje krajnji minimum obavaza poslodavaca prema zaposlenima.

Portparol SSCG Zoran Đurišić kazao je da je Glavni odbor prenio Skupštini da odluči o ovom pitanju jer ima veća ovlašćenja. Predsjednik Skupštine SSCG je Danilo Popović.

Većina članova GO SSCG, kako je kazao Đurišić, bila je za to da se potpiše OKU usaglašen sa Unijom poslodavaca i Vladom, ali se o tome nije glasalo.

SSCG pokušava da očuva prihod od oko 1,3 miliona eura, koliko se godišnje slije u njihov Fond po osnovu uplate od 0,2 odsto od zarada zaposlenih na ime odmora, rekreacije i prevencije invalidnosti, zbog čega ne dozvoljavaju da bude potpisan OKU.

Radna grupa koja radi na novom OKU i Socijalni savjet saglasili su da SSCG i Unija slobodnih sindikata ubiraju novac za odmor svojih članova, ali SSCG insistira da sve ide na njihov račun.

Unija slobodnih sindikata zakinuta

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić, koji upravlja Fondom, nedavno je poručio da bi se promjena dosadašnjeg sistema novca rasparčala na bezbroj računa Unije i da bi tako bio zloupotrijebljen.

Iako je Unija slobodnih sindikata po zakonu ravnopravna sa SSCG, novac koji oni ubiraju po tom osnovu je oko 200 hiljada eura.

Socijalni savjet je već usvojio ovaj tekst OKU-a ali je SSCG promijenio mišljenje upravo zbog ubiranja 0,2 odsto od bruto zarada zaposlenih za odmor i rekreaciju

“Sjednica Glavnog odbora će biti održana u proširenom sastavu, raspravljaće se o OKU i vidjećemo koji će stavovi biti zauzeti”, kazao je Đurišić koji nije mogao da kaže da li je SSCG spreman da odustane od zahtjeva da jedino njihov fond sakuplja i raspolaže ovim novcem.

Taj dokument treba da odredi i minimalnu cijenu rada koja predstavlja najmanju platu koju zaposleni može da dobije. Ona sada iznosi 147 eura, a prema postignutom dogovoru, nakon usvajanja Opšteg kolektivnog ugovora, iznosila bi 193 eura.

Iz Unije poslodavaca “Vijestima” je rečeno da će precizne stavove o situaciji u kojoj se nalaze poslodavci zbog toga što SSCG koči potpisivanje novog OKU saopštiti na samoj sjednici Socijalnog savjeta. Oni su ranije više puta kazali da je SSCG isključivo odgovoran zbog toga što OKU i dalje ne postoji.

Keković (Foto: Boris Pejović)

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković kazao je da je ta radnička asocijacija još prije dva mjeseca tražila hitnu sjednicu Socijalnog savjeta na kojoj bi javno i zvanično bilo saopšteno ko je odgovoran za nepotpisivanje OKU.

“Tražili smo da se na dnevni red stavi potpisivanje OKU, a ako to ne može da se kaže zašto. Sadašnja situacija nikome ne odgovara, a najmanje radnicima”, kazao je Keković i dodao da je suština OKU da se onima koji nemaju pregovaračku moć i nijesu sindikalno organizovani, sindikalne centrale izbore za njihova prava i poboljšaju uslovi rada.

Kao primjer zaposlenih koji trpe zbog nepostojanja OKU Keković je naveo radnike u trgovinama kojih ima oko 40.000, a sindikalno ih je organizovano svega oko 4.000. U toj djelatnosti nema kolektivnih ugovora.

“Ogroman broj zaposlenih nema nikakav ugovor ispred sebe. Neki granski sindikati iako postoje nemaju snage da se izbore za svoja prava i mi smo dužni da im pregovorima obezbijedimo minimum. Do OKU se mora doći pregovorima jer se u tom postupku sindikati više pitaju, ako ostavimo da se to rješava u parlamentu usvajaće se ono što poslanici i Vlada hoće i oni će odlučivati o našoj sudbini”, rekao je Keković.

Prema njegovim riječima USS očekuje da će se SSCG 12. juna izjasniti da li su spremni da potpišu OKU, a ako nijesu da se javnosti kaže ko neće i zašto da to uradi.

Poreska uprava uzima sa računa Saveza dok ima

Računi Saveza sindikata i njegovih preduzeća još su u blokadi. Najprije je sredinom aprila blokiran račun SSCG i preduzeća za odmor "Recra", a od nedavno i Fonda za odmor radnika.

Prvobitni dug za neplaćene poreze i doprinose zaposlenima u Stručnoj službi SSCG bio je oko pola miliona eura, a koliko sada iznosi Poreska uprava nije željela da saopšti.

Na pitanje "Vijesti" po kom osnovu je SSCG i njegovim preduzećima blokiran račun i kolika su njihova dugovanja, iz Poreske uprave je odgovoreno: “Poreski obveznik, Savez sindikata Crne Gore nije u zakonskom, ni u roku po rješenju Ministarstva finansija o odloženom plaćanju poreskog duga u ratama platio dospjele poreske obaveze, te je Poreska uprava izvršila prinudnu naplatu. Po zaključku o prinudnoj naplati sa računa se svakodnevno prenose sredstva do otplate ukupnog iznosa poreske obaveze”

Galerija

Bonus video: