SSCG u minusu milion i po eura: 20.000 otišlo na ručkove

“Oko 100.000 eura je potrošeno samo na putovanja u zemlji i inostranstvu, troškove goriva i održavanje voznog parka..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 18:50h

Rukovodioci Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) uspjeli su da prošle godine naprave gubitak od 1,5 miliona eura, pokazao je finansijski izvještaj koji je članovima Glavnog odbora SSCG predstavljen na jučerašnjoj sjednici.

To je, ujedno, i najveći gubitak koji je ostvaren tokom protekle četiri godine koliko je Zoran Masoničić na čelu te radničke asocijacije kao generalni sekretar.

Prihod koji je SSCG uspio da ostvari tokom prošle godine je, prema informacijama “Vijesti”, samo 400.000 eura.

“Oko 100.000 eura je potrošeno samo na putovanja u zemlji i inostranstvu, troškove goriva i održavanje voznog parka, a od te cifre oko 20.000 je otišlo na troškove reprezentacije odnosno na njihove ručkove i pića”, rečeno je “Vijestima” neformalno nakon jučerašnje sjednice koja je ubrzo ostala bez kvoruma jer je došlo do svađe među članovima Glavnog odbora.

Zbog načina na koji je trošen novac u SSCG i nepravilnosti koje su uočene prilikom kontrole, raniji Nadzorni odbor je podnosio krivične prijave, a svi njihovi izvještaji su usvojeni na kongresu.

“Vijestima” je rečeno juče da je određen i tim koji će raditi na pripremi kongresa koji planiraju da održe do sredine novembra. Inače, svi organi SSCG su nelagalni od decembra 2012. godine kada je istekao rok koji je određen na prethodnom kongresu održanom 2011. godine.

Mandat Masoničiću, Skupštini na čijem je čelu Danilo Popović i svim ostalim organima SSCG je trebalo da traje godinu, ali novi kongres nije održan. Upravljanje SSCG je nastavljeno nesmetano iako je i članstvo i veliki dio granskih sindikata ukazivao na neophodnost održavanja kongresa.

“Svaka odluka koju su donijeli od dana kada im je istekao mandat je nezakonita i svaki sud će je oboriti bez problema”, objasnilo je “Vijestima” više sagovornika iz Glavnog odbora.

Ukoliko Skupština usvoji predlog Glavnog odbora, koordinator tima će biti predsjednik Granskog sindikata tekstila i hemijske industrije Vidak Đuranović, a činiće ga predsjednici četiri regije Veso Peković, Musa Milić, Goran Dragović i Brano Gardašević kao i sedam predsjednika granskih sindikata.

Do rasprave na sjednici je došlo nakon što su predsjednici 19 granskih sindikata tražili da se održi vanredni kongres, jer su vanredni uslovi zbog kojih se održava naredni, a i rok za održavanje redovnog je istekao prije osam mjeseci. Međutim, Masoničić i njemu bliski članovi Glavnog odbora su uspjeli da izglasaju odluku da to bude redovni kongres, prije nego što je nestalo kvoruma.

SSCG ima godinama problema u poslovanju, a posljednja plata koju su radnici primili je februarska

“Sve zavisi od odluke Skupštine. Ako članovi Skupštine i Popović namjeravaju da konačno problemu pristupe ozbiljno, ta sjednica će dugo trajati. Od kongresa se očekuje puno, nadamo se da neće biti samo kadrovske promjene jer one ne znače ništa ukoliko se ne promjeni način na koji funkcioniše SSCG”, kazao je “Vijestima” jedan od članova Glavnog odbora.

SSCG ima godinama problema u poslovanju, a posljednja plata koju su radnici primili je februarska. Duguje im se i 13 doprinosa. Zbog toga je Poreska uprava sredinom aprila blokirala račun SSCG i njegovih preduzeća zbog duga od skoro pola miliona eura, a na taj potez se odlučila nakon što je iz podgoričkog tužilaštva dobila nalog i informacije o istrazi koja se tim povodom vodi.

Galerija

Bonus video: