Standard u CG daleko ispod EU

BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći u 2016. godini iznosio je 42% prosjeka EU, drugi u regionu
61 pregleda 7 komentar(a)
Eurostat, Foto: Eurostat
Eurostat, Foto: Eurostat
Ažurirano: 17.06.2017. 07:14h

Bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. godini iznosio je 42 odsto prosjeka EU, pokazuju prve procjene Eurostata.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka u EU28, i iznosi 267 odsto evropskog prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 48 odsto prosjeka EU, saopšteno je iz Monstata.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 59 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu.

Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 38 odsto, odnosno 36 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina 31 odsto, a Albanija 30 odsto evropskog prosjeka.

Eurostat je 13. juna 2017. godine objavio preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku za 2016. iskazanim preko standarda kupovne moći. Monstat je učestvovao u ovom projektu sa nacionalnim statističkim institutima ostalih evropskih zemalja.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema standardu kupovne moći (SKM), prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 47 odsto ispod prosjeka EU u Bugarskoj i 32 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u EU, SIP po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće od 39 odsto do 54 odsto prosjeka EU.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2016. iznosila je 54 odsto prosjeka EU.

Od zemalja u regionu SIP po stanovniku prema SKM je najveća u Hrvatskoj (59 odsto), dok je najniža u Albaniji i Bosni i Hercegovini (39, odnosno 41 odsto prosjeka EU28).

Bonus video: