Stanić: Rudnik uglja čini sve da zadovolji mještane Kalušića

I pored dogovora sa predstavnicima MZ Kalušići i Opštine Pljevlja javljaju se novi neprihvatljivi zahtjevi.
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 17:34h

Rudnik uglja želi da nastavi konstruktivnu saradnju sa žiteljima naselja koji se nalaze u blizini zone izvođenja radova i spreman je da prihvati sve njihove razumne zahtjeve, ali ne i one koji su imperativni i na bazi slobodne ocjene” saopštio je tehnički direktor Rudnika dr Ratomir Stanić.

U opširnom saopštenju Stanić pojašnjava da su prihvatljivi zahtjevi za Rudnik da se izmjesti saobraćajnica mimo zone ugrožene rudarskim radovima, ali da se i pored dogovora sa predstavnicima MZ Kalušići i Opštine Pljevlja javljaju novi neprihvatljivi zahtjevi.

„Trasu puta, koja je alternativa ugroženim saobraćajnicama, usaglasila je komisija u kojoj su pored predstavnika Rudnika bili i predstavnici MZ i Opštine. Usaglašeni predlog za jedan dio žitelja sela Kalušići je neprihvatljiv.

Ne postoji alternativa

Ponuđeno rješenje nema alternativu,, kada je u pitanju Rudnik uglja. Svoje ,,nezadovoljstvo” dio žitelja sela Kalušići manifestovalo je blokadom saobraćajnice za transport uglja na deponiju TE ,,Pljevlja” čime je ozbiljno ugroženo njeno snabdijevanje.

Postojeće saobraćajnice za kretanje rudarske i transportne mehanizacije nije moguće koristiti za kretanje vozila privatnih lica ili pješaka. To je zabranjeno Zakonom o rudarstvu i Zakonom o zaštiti na radu.

S obzirom na modernizaciju puteva koje je Rudnik uglja uradio žiteljima sela Kalušići, stvoreni su bolji uslovi komunikacije sa gradom. Navodno, za njih je to neprihvatljivo, jer je put duži od prethodnog.

Da bi rješili problem kretanja pješaka, do izgradnje puta, Rudnik o svom trošku prevozi putnike iz Kalušića do grada, a minibus ima osam polazaka. Pruzeli smo i ovu obavezu do izgradnje puta, koji sada mještani osporavaju” navodi Stanić.

On kaže da je evidentno prisustvo prašine zbog kretanja mehanizacije, prilikom transporta uglja za TE ,,Pljevlja”, ali da su to ekcesni slučajevi, jer je Rudnik formirao radnu grupu za održavanje i kvašenje puteva, a u toku 2011. godine izvršiće se asfaltiranje dionice puta.

Stanić je dodao da je Rudnik prošle godine asfaltirao glavnu saobraćajnicu kroz Kalušiće širine pet metara i odgovarajućim bankinama obezbijedio od mosta na izmještenom kanalu rijeke Ćehotine do regionalnog puta Pljevlja – Žabljak u dužini od 1.919 metara.

On kaže da je ostao neurađen priključni put za kuće Terzića zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa i zahtjeva mještana da se za njih uradi priključak na drugačiji način i na drugu saobraćajnicu.

Privremeno rješenje u cilju poboljšanja uslova saobraćaja tvrdi on, koštalo je oko 15.000 eura, a za sve saobraćajnice urađena je odgovarajuća projektna dokumentacija.

Na Grevu laporac do kraja godine

Stanić kaže da se na odlagalište ,,Grevo” ne odlaže optad kako je to u prijavi protiv Rudnika Ministarstvu turizma i održivog razvoja navela NVO “Zelena akcija”, već laporac i humus koji su prirodni materijali i „da sa te strane ne postoji nikakva opasnost“.

“Intenzivnije odlaganje otkrivke na odlagalište ,,Grevo” počelo je početkom ove godine i taj posao se u projektovanim granicama završava u toku 2011, a zakonska obaveza Rudnika je da rekultiviše odlagalište”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, sadašnje odlaganje otkrivke na ovo odlagalište je u cilju formiranja završnog izgleda, na kojem će se izvršiti tehnička i biološka rekultivacija.

Jedan dio odlagališta, tvrdi Stanić, na kome je završeno odlaganje rekultivisan je u prethodnom periodu. „Da li se proizvodni proces u Rudniku odvija u projektovanim okvirima, treba da provjere nadležni republički organi koji mogu imati na uvid svu potrebnu dokumentaciju”, rekao je Stanić.

Bonus video: