Stanovi 16 odsto jeftiniji

3 komentar(a)
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Podgorica, nekretnine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2015. 12:58h

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu iznosila je, prema podacima Monstata, oko 1,04 hiljade eura, 16 odsto manje u odnosu na isti period 2013.

Prosječna cijena je i 7,2 odsto manja u odnosu na treći kvartal.

"Na pad cijene u četvrtom kvartalu najviše je uticao pad cijena stanova u Budvi. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Budvi u četvrtom kvartalu manja je 44 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine“, navedeno je u izvještaju Monstata.

U četvrtom kvartalu prodato je 225 stanova u novogradnji, što je 7,8 odsto manje u odnosu na isti period 2013.

Najviše stanova u novogradnji prodato je u Podgorici, 196. U Nikšiću je prodato deset stanova, a u Baru i Budvi po devet.

Najveća prosječna cijena stanova u novogradnji u četvrtom kvartalu ugovorena je u Budvi i iznosila je oko 1,37 hiljada eura za kvadratni metar.

Slijedi Bar sa 1,18 hiljada, Podgorica sa 1,04 hiljade i Nikšić sa 539 eura po kvadratnom metru.

Iz Monstata su objasnili da podaci obuhvataju novoizgrađene prodate stanove, odnosno one za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijenu građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čini pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade, komunalno opremanje zemljišta i slično.

Cijene koje se objavljuju su prosječne, odnosno rezultat su različitih karakteristika izgradnje i razlike u mjesecu u kome je sklopljen kupoprodajni ugovor na jednoj teritoriji, grada i Crne Gore.

Bonus video: