Stanovi se preprodaju u Porto Montenegru, o porezu niko ne priča

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o do sada naplaćenom iznosu poreza na promet nepokretnosti u Porto Montenegru, a podatak o tome nemaju ni u Opštini Tivat
288 pregleda 12 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Porto Montenegro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.03.2017. 20:09h

Kompanija Adriatic Marinas od 2007. do danas prodala je 252 stana na mjestu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal i na tome prihodovala skoro 213 miliona eura, ali u tim transakcijama nije naplaćivan porez na promet nepokretnosti, već samo PDV.

To su podaci Poreske uprave o kompaniji koja u Tivtu razvija projekat luksuznog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro.

Adriatic Marinas vojno brodogradilište preuzeo je i srušio 2007. godine a za Arsenal je Vladi platio 3,26 miliona eura, dok su još oko 20 miliona izdvojili za otpremnine oko 470 radnika brodogradilišta i ekološko čišćenje bivše industrijske lokacije.

“Uvidom u ugovore o kupoprodaji nepokretnosti koje se nalaze u Porto Montenegro u Tivtu koje posjeduje Poreska uprava, utvrđeno je da u periodu od 2007. godine do danas izvršen promet 252 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 212.806.150 eura”, rečeno je “Vijestima” u Poreskoj upravi.

Iz tog državnog organa objasnili su da u tim transakcijama nije naplaćivan porez na promet nepokretnosti, već samo PDV.

“Imajući u vidu da se kod svakog ugovora radilo o prvom prometu nepokretnosti, odnosno prometu novoizgrađenih nepokretnosti, isti je bio oporeziv porezom na dodatu vrijednost, koji je u zavisnosti od vremena nastanka pojedinačnih ugovora obračunavan po stopi od 17 ili 19 procenata (imajući u vidu da je do jula 2013. godine u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost opšta stopa PDV-a iznosila 17 procenata, nakon čega je u skladu sa izmjenama istog Zakona izmijenjena je na 19 procenata), koji je uračunat u cijenu i prijavljen poreskom organu kroz mjesečne PDV prijave obveznika koji su vršili promet nepokretnosti”, odgovoreno je iz uprave kojom rukovodi Miomir M. Mugoša, ali nije saopšten kompletan iznos tako naplaćenog PDV-a.

Nezvanično, ta suma je između 36 i 38 miliona eura.

“Kada je u pitanju iznos PDV-a naplaćen po gore navedenom osnovu, važno je istaći da se porez na dodatu vrijednost prijavljuje kroz mjesečnu prijavu poreza na dodatu vrijednost po različitim stopama, ali u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga čiji je promet izvršen, te u tom smislu nije moguće izdvojiti podatak o porezu na dodatu vrijednost koji je naplaćen isključivo po osnovu prometa novoizgrađenih nepokretnosti od strane predmetnih obveznika”, objasnili su iz Poreske uprave.

Oni su naglasili da je sav prihod od PDV-a na prodate stanove u Porto Montenegru, otišao u državnu kasu.

Dio fiskalnog finansijskog kolača, međutim, trebalo je da dobije i gradska kasa Tivta u slučaju naplate poreza na promet nepokretnosti.

Porez koji se naplaćuje prilikom prometa korišćenih nepokretnosti, iznosi tri odsto i dijeli se između države i opštine na čijoj se teritoriji nalazi prodata nekretnina.

Iz Poreske uprave nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o do sada naplaćenom iznosu poreza na promet nepokretnosti u Porto Montenegru, a podatak o tome nemaju ni u Opštini Tivat.

“Shodno članu 25 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, porez na promet nepokretnosti je ustupljeni prihod. Dakle, Poreska uprava vrši obračun i naplatu ovih prihoda i opštine nažalost, nemaju uvida u ove prihode. Napominjemo da se u skladu sa čl. 6 Zakona o porezu na promet nepokretnosti, prometom nepokretnosti ne smatra sticanje novoizgrađenih građevinskih objekata na koje se plaća PDV, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrijednost. To znači da su obveznici poreza na promet nepokretnosti bili samo oni kupci koji nisu direktno kupili stan od Adriatic Marinas doo Tivat, već od nekog od vlasnika koji ga je prethodno kupio od pomenutig društva, tako da se ovdje sigurno ne radi o značajnoj sumi”, rekli su u Opštini Tivat.

Iz menadžmenta Adriatic Marinasa nisu odgovorili na pitanja - koliko je od 2007. do danas od izgrađenih stanova u Porto Montenegru, preprodano trećim licima. Nezvanično, iz te kompanije tvrde da je riječ o poslovnoj tajni.

Ipak, uvidom u katastarske podatke za list nepokretnosti 2065 KO Tivat u kome su popisane nepokretnosti u Porto Montenegru, jasno se vidi da je jedan broj luksuznih stanova preprodavan u međuvremenu.

Tako u spisku vlasnika stanova više nema imena bankarskog magnata i crnogorskog državljanina Natanijela Rotšilda, koji je do prije neku godinu bio zvanično upisan kao vlasnik luksuznog stana od 351 kvadrat na četvrtom spratu zgarde Teuta.

Samo za taj stan, imajući u vidu cijenu po kojoj je plaćen u početku gradnje Porto Montenegra 2007, država je trebalo da naplati preko 48.000 eura poreza na promet nepokretnosti.

Stan u Porto Montenegru kupio i vlasnik KAP-a Veselin Pejović?

Da se već prodate nekretnine u Porto Montenegru preprodaju, govore i brojni oglasi na sajtovima specijalizovanih agencija, ali se povremeno oni mogu naći čak i u crnogorskoj dnevnoj štampi.

Tako je nedavno u jednom dnevnom listu, vlasnik nudio na prodaju stan od 139 kvadrata u zgradi Teuta, po cijeni od 1,3 miliona eura.

Ako je suditi po podacima o teretima upisanim u listu nepokretnosti 2065 KO Tivat, stan u Porto Montenegru nedavno je pazarila i kompanija Uniprom metali nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, vlasnika KAP-a.

Za apartman površine 51 kvadrat na drugom spratu ultraluksuznog kondo hotela Regent Porto Montenegro, upisan je teret zabilježbe kupoprodajnog ugovora između prvog vlasnika Vjačeslava Sokolova kao prodavca i nikšićke kompanije kao kupca.

Kako stoji u katastarskoj dokumentaciji, kupoprodajni ugovor je sklopljen 15. decembra prošle godine, a upisan u listu tereta za tu nekretninu 13. januara.

Brojni vlasnici se kriju iza ofšor firmi

Iako u menadžmentu Poprto Montenegra tvrde da su prodali gotovi sve do sada izgrađene stanove u pet rezidencijalno - poslovnih zgrada i kondo hotelu Regent, u zvaničnoj katastarskoj evidenciji nisu upisani svi vlasnici, već se veliki broj prodatih stanova i dalje zvanično vodi na Adriatic Marinas kao graditelja ili njegove kćerke-firme poput PM 1.5 ili PM Retail.

Sa druge strane, ima i veliki broj slučajeva u kojem se pravi vlasnici skupih nekretnina u tivatskom nautičkom centru “kriju” iza imena raznih stranih, najčešće ofšor firmi, kao i “no name” domaćih preduzeća registrovanih kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Tako stanove u Portu naprimjer, posjeduju Lamington Development Limited, Zoulian Consultansts Limited, Hapster Corporation and Commonwealth Trust Ltd, Renkis Investment Ltd, Gentian Holdingd Ltd, Acorn Properties, Largendo Holdings Ltd, Eastbay Limited, Mobrison Enterprises, ali i domaće poput Orjen Shipping doo iz Kotora, CG Investment doo iz Tivta, Beltour doo Tivat, Montpro doo Podgorica, Kal Monte doo Tivat, Roots Development doo Podgorica, Jaguar Mediterranean Real Estate doo Budva, To To Porto doo Podgorica…

Bonus video: